Gemeenten & Professionals, 7 mei 2019

Vier statushouders in de voorstelling ‘Ver van huis’

Slechts maximaal drie jaar in Nederland namen deze vier statushouders – in het Nederlands – deel aan de voorstelling ‘Ver van huis’, die werd gespeeld in een zeecontainer op het Bevrijdingsfestival in Vlissingen op 5 mei. Ver van huis, ver weg, ergens anders.
placeholder

Ze mogen blijven, deze vier statushouders. In het vrije Nederland. Maar hoe vrij zijn ze? Ze moeten bij hun komst hun verhalen vertellen. Over geweld en angst. Over de vlucht. Alle vragen beantwoorden. Steeds weer. Niets blijft privé. Zouden wij ons net zo blootgeven?

‘Ver van huis’ was een theatrale vertelling door Diyar uit Irak, Ammar uit Syrië, Maria uit Uganda en Lalemba uit Eritrea, allen cliënt of oud-cliënt van VluchtelingenWerk Walcheren.

Heel indrukwekkend en ontzettend knap vertelden zij gezamenlijk aan de hand van verhalen, gedichten, schilderijen en muziek hun verhaal. Hun ervaringen in Nederland, het mooie Nederland maar met een groot gemis van hun eigen land en achtergebleven familie en andere intimi.

De voorstelling raakte het publiek. Het besef dat wij in Nederland in onze handen mogen klappen met al bijna 75 jaar vrede en vrijheid drong weer even stevig tot het publiek door.