Gemeenten & Professionals, 11 mei 2020

VIP-trajecten met 'kunst- en vliegwerk' afgerond

De teleurstelling bij onze VIP-cursisten in Gouda en De Bollenstreek was groot toen bleek dat de presentatiebijeenkomst als slotstuk van het traject door corona niet doorging. Hadden ze voor niks urenlang hun pitch geoefend? En in Den Haag had onze VIP-ploeg zich zo verheugd op een bedrijfsbezoek. Met kunst- en vliegwerk, en met heel veel creativiteit en bezieling, worden nu ondanks de beperkingen, VIP-trajecten afgerond. De eerste certificaten zijn op de bus gegaan.
placeholder

Hoe geef je digitaal invulling aan een training die vooral gericht is op ontdekken waar je goed in bent, op jezelf leren presenteren? Hoe oefen je, met enthousiaste nieuwkomers die klaarstaan voor hun eerste stappen op de Nederlandse arbeidsmarkt, het voeren van (sollicitatie)gesprekken. Hoe help je, op afstand, zelfvertrouwen op te bouwen? Onze trainers van VIP (Vluchtelingen Investeren in Participeren) - Marijke, Els en Tamara stonden door de RIVM-richtlijnen in de coronacrisis voor een flinke uitdaging. Ze gingen er - geconfronteerd met teleurgestelde deelnemers - voortvarend mee aan de slag.

Zorginstelling

Het bedrijfsbezoek van onze Haagse cursisten werd vervangen door een (reeds bestaand) YouTube-filmpje over werken en vrijwilligerswerk bij de zorginstelling waar de groep op bezoek zou gaan.
Voor de training over sollicitatiegesprekken ontvingen de deelnemers twee filmpjes. Eerst een voorbeeld van wat je vooral niet moet doen tijdens een sollicitatiegesprek. De deelnemers moesten benoemen wat er verkeerd ging. Een paar uur later volgde een filmpje van hoe het wel moet. Beide filmpjes met dank aan een thuiswerkende partner (de sollicitant) en een thuiswonende dochter (de cameravrouw).

Concrete resultaten

Besloten werd dat de alternatieve VIP-training ‘naar tevredenheid’ zou zijn afgerond, als de deelnemers uiteindelijk drie concrete resultaten hebben behaald:

  1. Een persoonlijk stappenplan naar werk;
  2. een actuele CV;
  3. een digitale pitch

De arbeidscoaches werden gemobiliseerd om de deelnemers op afstand te ondersteunen. Zowel deelnemers als arbeidscoaches waren niet altijd even digitaal vaardig dus dat leverde hier en daar best wat uitdagingen op.
Na verloop van tijd drupten de eerste pitches via de WhatsApp binnen. En wat een goede pitches bleken dat te zijn! Een kort en krachtig verhaal over wie ze zijn, wat hun kwaliteiten zijn en wat ze graag in Nederland willen doen. De outfit is er op uitgezocht en aan details als een bloemetje op de achtergrond is gedacht. Ook de CV’s en de stappenplannen werden verstuurd.

Teleurstellingen heeft plaatsgemaakt voor trots. Felicitaties zijn op zijn plaats. Voor de trainers die de handschoen oppikten. Maar vooral natuurlijk voor de geslaagde deelnemers!

 

Klik hier voor een filmpje van de pitches van onze Haagse VIP-deelnemers