Gemeenten & Professionals, 6 maart 2017

Vluchteling en vrijwilliger openen samen een stationskiosk

Goed nieuws voor alle Velpse treinreizigers, 6 maart 2017 opent de stationskiosk in Velp weer zijn deuren. De Syrische Arnhemmer Bandar Alrached en Bart Vollaard slaan hun handen ineen om de hongerige reizigers weer te kunnen voorzien van wat lekkers. Jan van der Werff, directeur van VluchtelingenWerk Oost Nederland, opent samen met hen het rolluik als officiële start.
placeholder

Alrached en Vollaard ontmoetten elkaar bij VluchtelingenWerk, waar Vollaard vrijwilliger is. Zij herkenden in elkaar het ondernemerschap en begonnen te dromen over een eigen horeca-ondermeming. De 67-jarige Vollaard uit Arnhem heeft nog weinig trek om stil te zitten en vertelt enthousiast over dit nieuwe avontuur: “We zetten dit samen op en in het begin zal ik ook in de kiosk werken. Als het eenmaal loopt, blijf ik meer op de achtergrond om de boekhouding te verzorgen en te kijken of alles volgens de regels gaat.”

Bandar Alrached komt uit een echte horecafamilie, zijn vader had een hotel en restaurant in Aleppo waar Alrached manager was. In 2014 vluchtte hij naar Nederland vanwege de aanhoudende burgeroorlog in Syrië. Nu woont hij met zijn vrouw en kinderen in Arnhem en is hij druk bezig om de Nederlandse taal te leren. In de lege stationskiosk zag hij een buitenkans: “Ik zie uit naar het contact met Nederlandse mensen, en ik wil gewoon weer zelf mijn geld verdienen om ook goed voor mijn kinderen te kunnen zorgen.”

Vanaf maandag 6 maart kunnen reizigers en buurtbewoners weer bij de stationskiosk terecht, openingstijden zijn maandag tot en met vrijdag vanaf 06.45 uur tot 21.00 uur. Op zaterdag opent de kiosk van 13.00 - 22.00 uur en zondag zijn ze gesloten.