Gemeenten & Professionals, 7 oktober 2021

Vluchtelingen die in Oss ‘nieuw thuis’ vonden vertellen verhaal in vierdelige Dtv-documentaire

Dtv heeft in september en oktober 2021 in 4 weken tijd de documentaire 'Een Nieuw Thuis' uitgezonden. In deze vierdelige documentaire volgden ze meerdere vluchtelingen die een paar jaar geleden in de gemeente Oss zijn komen te wonen.
placeholder

In het oude belastingkantoor aan de Raadhuislaan ving de gemeente Oss vijf jaar geleden zo’n 300 asielzoekers op. Niet alleen hier, maar ook op andere plekken in de gemeente Oss werden asielzoekers gehuisvest. Dat niet iedereen blij was met de komst van vluchtelingen bleek uit meerdere demonstraties die volgden. Toch ontstonden er ook allerlei initiatieven om deze mensen te verwelkomen. 

Samenwerking
Hoe gaat het nu met deze nieuwkomers? Waar wonen ze? Spreken ze de taal? Hebben ze een leuke baan en hoe is het contact met de buren? In deze documentaire zoeken ze dat uit.

Verschillende thema's
Ze volgen in totaal drie gezinnen, waarmee we verschillende thema’s behandelen. In de eerste aflevering vertellen deze gezinnen waarom zij hun thuisland hebben verlaten. In aflevering twee zien we hoe ze aan een woning kwamen en of zij hulp hebben gehad bij de inrichting hiervan. In de derde aflevering vertellen de vluchtelingen over het leren van de taal en het vinden van een baan. In de laatste aflevering praten we met deze gezinnen onder meer over de toekomst. Willen zij bijvoorbeeld weer terug naar hun thuisland als de situatie in hun eigen land veranderd?

Kijk hier de afleveringen terug:

Aflevering 1

Aflevering 2

Aflevering 3

Aflevering 4