Gemeenten & Professionals, 30 november 2015

Vluchtelingen voor vluchtelingen

Het project Vluchtelingen voor Vluchtelingen werpt zijn vruchten af; van de drie groepen zijn de eerste twee groepen klaar. Zij kwamen vier maanden lang vier keer per week naar de lessen. Hun Nederlands is met sprongen vooruit gegaan en ze hebben een certificaat gekregen. Enkelen gaan Staatsexamen 1 doen.
placeholder

Alle deelnemers zijn nu gekoppeld aan nieuwe vluchtelingen die zij wegwijs maken in Rotterdam. Ze helpen hen met bijvoorbeeld meubels kopen, met het inschrijven van hun kinderen bij BSO, het aanvragen van een Rotterdampas en leren hen welke mogelijkheden er zijn om Nederlands te leren in bijvoorbeeld buurthuizen. De deelnemers zijn gekoppeld aan nieuwe vluchtelingen die niet dezelfde taal spreken, zodat zij verplicht zijn Nederlands te spreken met elkaar. Sommigen geven zelfs Nederlandse les aan de nieuwe vluchtelingen!
De deelnemers hebben keihard gewerkt. Ze zijn gemotiveerd aan de gang gegaan met de nieuwkomers - mede door toedoen van de vrijwilligers en de medewerkers van VluchtelingenWerk Maasdelta, die hebben geprobeerd de juiste mensen aan elkaar te koppelen. Een trots project met gemotiveerde mensen!