Gemeenten & Professionals, 17 maart 2021

VluchtelingenFonds: financiële steun bij 60 gezinsherenigingen

Nieuws om trots op te zijn! Het VluchtelingenFonds van VluchtelingenWerk Zuidwest-Nederland heeft in 2020 liefst 60 gezinnen herenigd. Dankzij bijdragen uit dit potje konden 312 gezinsleden (inclusief de kinderen) naar Nederland komen.
placeholder

Het VluchtelingenFonds geeft cliënten financiële ondersteuning. De meeste aanvragen worden gedaan in het kader van gezinshereniging. Het lukt veel vluchtelingen niet om het hele bedrag van vliegtickets bij elkaar te krijgen en het fonds kan hen met een gift of een lening verder helpen.
Vluchtelingen krijgen niet zo maar een gift of lening. Het fonds is snel leeg en daarom wordt elke aanvraag zorgvuldig bekeken. Ook is er in de meeste gevallen een drempelbedrag ingesteld wat de vluchtelingen zelf moeten bijdragen.

60 keer feest

Het VluchtelingenFonds van VluchtelingenWerk Zuidwest-Nederland gaf in 2020 ruim 47.000 euro uit aan vliegtickets. Dat leidde dus tot 60 keer groot feest op Schiphol, tot 60 langverwachte gezinsherenigingen. Tot taart, bloemen en vreugdetranen. Een gezinshereniging is cruciaal bij het inburgeren. Het echte integreren kan pas –  zo is onze ervaring – beginnen als gezinnen compleet zijn.
Het VluchtelingenFonds steunt niet alleen bij gezinsherenigingen. Het keurde daarnaast in 2020 ook nog 15 aanvragen Bijzondere Noden (legeskosten, kosten van een expertise, vertaalkosten) goed. Daarmee keerde het fonds nog eens 6600 euro uit. In totaal gaf het Noodfonds dus bijna 54.000 euro uit. Het geld uit het VluchtelingenFonds van VluchtelingenWerk Zuidwest-Nederland is afkomstig van bedrijven, organisaties, kerken en donateurs.

Cliënt Adham stuurde ons team in AZC Beverwaard Rotterdam dit bedankje, met een foto (zie hierboven) - gemaakt vlak na aankomst van zijn gezin op Schiphol:

‘Goedenavond, ik ben Adham Karman. Ik en mijn familieleden willen graag onze dank uitspreken aan VluchtelingenWerk en de organisatie die ons heeft geholpen bij het betalen van vliegtickets van Jordanië naar Nederland. Heel erg bedankt.’

Kleine donatie?

Ook dit jaar hopen we weer bij te dragen aan veel mooie momenten op Schiphol. Help jij mee? Heel veel kleine donaties leiden tot grote feesten!
https://bit.ly/2Ozsap7