Gemeenten & Professionals, 12 maart 2019

VluchtelingenWerk formeert team in Wassenaar

Wassenaar is nieuw in de lijst van gemeenten waar we in Zuidwest-Nederland de maatschappelijke begeleiding gaan uitvoeren. Het wordt daarmee de 66ste gemeente op onze lijst.
placeholder

In Wassenaar gaan we naast maatschappelijke begeleiding ook andere wettelijke taken namens de gemeente uitvoeren, te weten huisvesting, juridische begeleiding en het participatieverklaringstraject. Dat gaan we doen in goede samenwerking met de lokale vrijwilligersorganisatie Stichting Vluchtelingenwerk Wassenaar (SVW). We delen samen een kantoor aan de Van Heeckerenstraat 2.
Om de werkzaamheden zo snel mogelijk zo goed mogelijk te gaan uitvoeren, is VluchtelingenWerk Wassenaar een ploeg vrijwilligers aan het samenstellen.We zijn onder meer op zoek naar maatschappelijk begeleiders. Als maatschappelijk begeleider begeleid je cliënten in de eerste periode. Je biedt praktische ondersteuning bij onder meer huisvesting, financiën en gezondheidszorg.

Bureaucratie

Berhane Berih Habtemichael (34) vluchtte in 2014 vanuit Eritrea naar Nederland. Hij prijst de dag dat hij werd gekoppeld aan vrijwilliger Henny van VluchtelingenWerk die hem ongelooflijk goed op weg hielp. En tot de dag van vandaag blijft helpen. ‘Ik ben nu vier jaar in Nederland, maar moet toch nog steeds wennen aan de bureaucratie. Ik kan heel veel dingen al zelf, maar het is zo ongelooflijk fijn als Henny of een andere vrijwilliger bij de moeilijkste formulieren kan meekijken’, aldus Berhane die inmiddels zlef ook vrijwilliger is bij ons. We kunnen hem altijd bellen om te komen helpen met tolken.

Of dit?

Wil jij voorkomen dat mensen worden teruggestuurd naar een land waar ze een reëel gevaar lopen? Wil je mensen bijstaan in hun asielprocedure? Wil jij vluchtelingen begeleiden hun gezin te herenigen? Dan is de vrijwilligersfunctie Juridisch Begeleider iets voor jou.

Wat krijg je er voor terug?

VluchtelingenWerk begeleidt al veertig jaar vluchtelingen van welkom naar werk, van aankomst naar toekomst. Als vrijwilliger doe je boeiend en zinvol werk en lever je een bijdrage aan een samenleving met verbeterde kansen voor nieuwkomers. En dat gaan we nu ook in Wassenaar – waar we wel al actief waren in het azc van Duinrell – doen!

Wie komt er helpen?

Zie hier alle vacatures in Wassenaar: https://www.vluchtelingenwerk.nl/node/239693/content/vacatures?field_type_vacature_value=vrijwillig&field_gemeente_vac_ref_tid=Wassenaar