Gemeenten & Professionals, 24 augustus 2023

Vrijwilliger Anastasia: ‘je bent hier niet alleen’

Anastasia is een inspirerende dame die haar weg heeft gevonden van Oekraïne naar Nederland. Ze is 28 jaar en woonde voor ze naar Nederland kwam in Kharkiv, een stad op slechts 30 km van Rusland. Een jaar geleden vond ze haar nieuwe thuis in Nederland en ze straalt van geluk.
placeholder

Anastasia's verlangen om bij te dragen aan haar nieuwe gemeenschap bracht haar bij VluchtelingenWerk Nederland locatie Goes. Ze wist dat ze iets wilde doen en haar medemens wilde steunen. Sinds ze begon als vrijwilliger heeft ze al talloze mensen geholpen om de weg te vinden in het complexe Nederlandse systeem. Elke week worden daar spreekuren gehouden waar mensen met open armen worden ontvangen en geholpen. Toch is er altijd behoefte aan meer helpende handen.

Als onderdeel van de Oekraïense gemeenschap heeft Anastasia een unieke kijk op de uitdagingen waar nieuwkomers mee te maken krijgen. Ze begrijpt als geen ander hoe het is om je thuisland te verlaten en aan te komen in een vreemd land, omringd door vreemden. De warmte en ondersteuning die ze zelf heeft ervaren, wil ze nu graag doorgeven aan anderen die in dezelfde situatie verkeren. Haar diepe dankbaarheid voor de hulp die ze zelf ontving, motiveert haar om anderen te helpen.

Het vervullen van deze rol als vrijwilliger heeft Anastasia een onbeschrijflijk gevoel van vreugde gegeven. Of het nu gaat om het regelen van praktische zaken zoals doktersafspraken en papierwerk, of om het voeren van diepgaande gesprekken met mensen die gedwongen zijn hun thuisland te verlaten, elke handeling heeft de kracht om levens te veranderen. Haar empathie en nieuwsgierigheid naar de verhalen van anderen hebben haar niet alleen geholpen om anderen te begrijpen, maar hebben haar ook geholpen om haar eigen situatie te waarderen.

Anastasia zegt:

Het gevoel van anderen te helpen is onbeschrijfelijk en maakt me gelukkig. Ik weet hoe het is om je thuis te verlaten en hoop en steun te vinden in een nieuw land.

​​​​​​​Anastasia

Het aanpassen aan een nieuwe cultuur en omgeving kan uitdagend zijn, maar Anastasia heeft haar weg snel weten te vinden. Door haar vrijwilligerswerk heeft ze niet alleen de vreugde van het helpen ontdekt, maar heeft ze ook nieuwe vriendschappen gesloten.

Dus, als je overweegt om deel uit te maken van de VluchtelingenWerk Nederland-familie, onthoud dan dat jouw bijdrage van onschatbare waarde is.

Net als Anastasia kun je levens veranderen en een blijvende impact hebben.

Stap aan boord van deze reis van medeleven, begrip en positieve verandering. Jouw eigen verhaal als vrijwilliger bij VluchtelingenWerk Nederland begint hier.

meld je aan