Gemeenten & Professionals, 1 juli 2021

Vrijwilliger Henk begeleidde 140 statushouders op weg naar werk

Vrijwilliger Henk won onlangs de Vriendenloterij Passieprijs voor het vrijwilligerswerk dat hij doet voor VluchtelingenWerk en de Voedselbank in Amsterdam. Wij wilden dit weleens met eigen ogen zien gingen bij hem op bezoek.
placeholder

Hoe het begon

Henk werkt bijna 6 jaar bij VluchtelingenWerk en hij begeleidde maar liefst 140 statushouders op weg naar werk. In 2015 begon hij als jobcoach voor het project Startbaan. De meeste deelnemers die hij begeleidde hadden een enorme afstand tot de arbeidsmarkt. Vaak maken kleine stapjes het verschil.

Bij de Voedselbank waren er een aantal statushouders als vrijwilliger geplaatst, maar dat liep niet zo goed omdat er geen aansluiting was. Henk ging in gesprek met de Voedselbank en besloot zelf een groepje van vijf statushouders op locatie te begeleiden en dat groeide uit naar een groep van maar liefst 25 statushouders.

Er zijn statushouders begeleid vanuit de volgende arbeidsprojecten: Startbaan, VluchtelingenWerk voor iedereen, VIP, Aan de slag en het GAK project 'Een nieuw bestaan, een nieuwe baan'.

Op de heftruck

Henk haalde zelf zijn heftruckdiploma en leerde de statushouders om óók op de heftruck te rijden. Best spannend als je uit Eritrea komt en niet op een driewieler hebt gefietst als kind. Maar als Henk ergens aan begint dan doet hij het goed en hij leerde ook de Eritrese statushouders om netjes achteruit te rijden op de heftruck en het heftruckdiploma te behalen.

De aanpak van Henk

Henk vertelt: “Ik probeer statushouders een stukje op weg te helpen om te vertellen hoe het hier werkt. Door het vrijwilligerswerk bij de Voedselbank is er de mogelijkheid om op een veilige en laagdrempelige manier kennis te maken met werk. Zo schrikken ze zich niet een hoedje als ze straks echt aan het werk gaan.”

“Ik leer ze bijvoorbeeld dat ze netjes op tijd moeten komen en dat je niet de hele dag thuisblijft als je kiespijn hebt. In het begin zijn de deelnemers vaak erg afwachtend en nemen ze geen initiatief. Door het steeds te herhalen gaan ze wel dingen vragen. Het helpt ook om het met humor te brengen. Ook leer ik ze hoe ze efficiënt kunnen werken. Niet twee keer rijden, maar 1 keer rijden en even een pallet opstapelen. Het gaat om de manier van denken.”

Met kleine stapjes het verschil maken

Nu begeleidt Henk Hamid uit Iran (deelnemer van het GAK project). Hamid zat thuis en had een aantal jaren niets gedaan. “In het begin kwam hij steeds te laat, maar als je nu ziet hoe betrokken hij is dan is dat een wereld van verschil. Hij zit ook veel beter in zijn vel.”

Henk heeft met succes vele statushouders aan het werk geholpen. Zo werkt Hani nu als facilitair medewerker in vaste dienst bij het Eye Filmmuseum. Henok werkt nu als monteur bij E-bike to go, Sani uit Iran is lasser geworden en Patrick uit Congo is in de logistiek aan de slag gegaan. En dat is maar een greep van de mensen die Henk begeleidde.

Ook vrijwilliger worden?

Ga hier naar meer informatie en onze vacatures.