Gemeenten & Professionals, 28 september 2021

Vrijwilligers in de spotlights op de Zaanse Schans

In dit 'Jaar van de Vrijwilliger' doen we er als stichting alles aan om onze vrijwilligers te bedanken voor hun tijd en inzet. Om die reden werden deze zomer door het hele land fotoshoots gehouden. Zo ook in onze regio. Over een mooie locatie hoefden we bij VluchtelingenWerk West en Midden-Nederland niet lang na te denken; de prachtige molens en het cultureel erfgoed van de Zaanse Schans vormen het perfecte decor om onze vrijwilligers letterlijk in de spotlights te zetten. Ondertussen vertellen ze graag waarom ze hun handen uit de mouwen steken voor VluchtelingenWerk:
placeholder

Angelika Becherstorfer:

“Ik ben als Oostenrijkse zelf 40 jaar geleden naar Nederland gekomen. Buren en kennissen hebben mij indertijd heel goed geholpen de taal te leren. Toen ik hoorde dat er vrijwilligers nodig waren, wilde ik hetzelfde voor anderen betekenen. Ik ken de valkuilen en kan goed uitleggen waarom sommige dingen nét anders zijn dan ze in hun thuisland gewend zijn. Als vrijwilliger bij VluchtelingenWerk assisteer ik sinds mijn pensioen één dag in de week de taaldocenten. Mijn vader was leerkracht, dus het zit een beetje in mijn bloed. En het leuke van de taalles is dat mensen altijd heel gemotiveerd zijn.“

 

Islam Richie:

“Het is belangrijk om bruggen te bouwen tussen Nederlanders en nieuwkomers, daarom deel ik mijn vluchtverhaal bij het project Bekend maakt Bemind. Inmiddels heb ik dat al op bijna 200 scholen gedaan. Zo hoop ik een positiever beeld van vluchtelingen te scheppen en mensen ervan bewust te maken hoe moeilijk het is om een nieuw leven op te bouwen, de taal te leren, een nieuw netwerk op te bouwen én je familie en dromen achter te laten. Ik heb in Syrië altijd hard gestudeerd om universitair docent te worden. Maar op een dag moest ik kiezen tussen mijn dromen en mijn veiligheid en vrijheid. Alles moest ik achterlaten.”

“Mensen moeten beseffen dat het iedereen kan overkomen dat je moet vluchten. Ik had net als jullie alleen oorlog gezien in actiefilms, maar ineens zat ik in een film waar ik niet voor gekozen had. Ik moest vluchten en mijn zwangere vrouw en kleine kind achterlaten. Toen ze na jaren eindelijk op Schiphol aankwamen, herkenden mijn kinderen me niet eens. Ze kenden alleen een digitale papa. De eerste weken spraken ze me aan met ‘meneer’. Dat is zwaar. Vluchten is geen droom maar een verlies. Daarom is het mooi als een leerling aan het begin van de voorlichting niet geïnteresseerd is in vluchtelingen en na afloop zegt ‘Gelukkig dat je hier bent’. Wat VluchtelingenWerk doet is zo mooi en positief. ”

Hasan Deeb:

“VluchtelingenWerk is heel waardevol. Als Palestijns vluchteling uit Syrië weet ik uit ervaring dat je geen idee hebt wat je moet doen als je nieuw bent. VluchtelingenWerk is onze paraplu, onze bescherming én onze hulp bij de administratieve rompslomp die als nieuwkomer op je afkomt. Door de vele locaties in het hele land kunnen ook alle vluchtelingen bereikt. Ik vind het belangrijk mijn verhaal te vertellen en mensen aan het denken te zetten, omdat je via de media niet het complete verhaal hoort. Ik mis sociale, humanitaire verhalen, waarin mensen geen nummertje of politiek speeltje zijn.”

“Het vrijwilligerswerk als voorlichter bij Bekend maakt Bemind vind ik mooi en leuk. VluchtelingenWerk is naar de vrijwilligers toe ook flexibel en meedenkend, ik bepaal zelf wanneer en waar ik werk. Als voormalig advocaat hoop ik met mijn vrijwilligerswerk mijn taalniveau te verbeteren en een opstap te krijgen naar een betaalde baan. Mijn droom is simpel: weer betaald werk, een eigen huis, een goede toekomst bouwen en tevreden blijven. Net als ‘gewone’ mensen.”

 

 

 

Wij zijn trots op al onze vrijwilligers! Met dank aan fotografen Geraldine van der Meer en Annet Neijmeijer, die hen vol enthousiasme en vakmanschap op de kiek hebben gezet.