Gemeenten & Professionals, 4 oktober 2017

"We moeten het samen doen"

“Het is een zonnige zondag in april als ik met Ismael (31 jaar) naar Klazienaveen rij. Dat weekend houdt de glastuinbouw in Nederland open huis onder de slogan ‘Kom in de kas’.  Het is een drukte van jewelste. Ik ben daar samen met Ismael om te kijken naar een geschikte stageplaats. We parkeren bij komkommerkwekerij Sulabra en lopen naar binnen.”
placeholder

Aan het woord is Hans Boerema, ondernemer en vrijwillig arbeidscoach bij VluchtelingenWerk Noord-Nederland. Hans helpt Ismael bij het vinden van een passende stageplaats, dit is onderdeel van de training die is ontwikkeld voor statushouders. De training en de stage beogen het vinden van betaald werk of vrijwilligerswerk vanuit de overtuiging dat arbeidsparticipatie essentieel is voor integratie. Mensen zoals Hans zijn nodig om deuren te openen bij werkgevers.

“Ismael volgde in Eritrea, waarvandaan hij vluchtte, een opleiding ‘Agro mechanics’ op middelbaar niveau. In Sudan werkte hij bij een tomatenkweker.  Vandaag kijken we of hij in die richting werkervaring kan opdoen zodat hij wellicht in de nabije toekomst hierin betaald werk kan vinden.

Na even in de kas rondgekeken te hebben ontdekken we de eigenaar, Jurjen van Dijken, die voor een groepje mensen enthousiast vertelt over het telen van komkommers. Na zijn verhaal schiet ik hem aan, stel hem aan Ismael voor en vertel hem dat we op zoek zijn naar een passende stageplaats. Jurjen is even stil, kijkt ons aan en zegt dan dat hij daarvoor open staat.

Drie maanden later rij ik weer naar Klazienaveen voor een eerste evaluatie met Ismael en Jurjen.  Wanneer ik Ismael spreek zie ik direct dat hij vrolijk is. Hij vertelt me dat het hem goed doet om bezig te zijn en dat het hem goed bevalt bij Sulabra.  Hij heeft tijdens de pauzes leuke gesprekken en vindt het ook fijn dat hij door de medewerkers goed wordt begeleid.  Wanneer ik Jurjen van Dijken vraag wat hem het eerste te binnen schiet als hij iets over Ismael zou moeten zeggen, vertelt hij dat hij op het ogenblik dat ik hem naar een stageplaats vroeg, hij Ismael in de ogen keek en daarbij een goed gevoel kreeg. Hij zag een open blik en dacht dat het een goede kans van slagen had.

Zo’n evaluatie geeft mij als arbeidscoach een goed gevoel en maakt dat de tijd die ik er insteek meer dan waard is. Of zoals ik bij het afscheid na de evaluatie tegen Jurjen en Ismael zeg: ‘We moeten het met elkaar doen’.”

Ben jij enthousiast geworden na het lezen van het verhaal van Hans en wil je ook een paar uur per week als arbeidscoach werken? We zijn dringend op zoek! Wil je eerst meer informatie? Graag komt VluchtelingenWerk, locatie Emmen, met jou in contact. Mail: marjansen@vwnn.nl of bel met Marjanka Jansen 06 301 65 935.