Gemeenten & Professionals, 26 februari 2019

Weten waar je voor kiest na een bedrijfsbezoek

‘Nederlandse economie trekt verder aan.’ ‘Banen voor het oprapen.’ Zomaar twee koppen uit de krant. Goed nieuws als je op zoek bent naar een baan, zou je zeggen, maar wat ís die arbeidsmarkt nou eigenlijk? Welke baan past bij jou? Voldoe je aan de eisen? En hoe weet je als statushouder wat die mogelijke baan precies inhoudt?
placeholder

Voor veel mensen is het vaak lastig om een baan te vinden. Zeker voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zoals statushouders. Als verplicht onderdeel van het inburgeringsexamen leren zij tijdens de lessen Oriëntatie op de Nederlands Arbeidsmarkt (ONA), hoe je een portfolio maakt met een CV en een sollicitatiebrief. Ook oefenen ze met sollicitatiegesprekken en leren ze over culturele verschillen. Voor de meesten is het de eerste stap op de weg naar werk. Maar dat betekent nog niet dat ze de arbeidsmarkt en, belangrijker nog, de werkvloer ook echt kennen.

Oriëntatie op de Nederlandse arbeidsmarkt

Voor het onderdeel  ONA krijgen de cursisten van de inburgering van VluchtelingenWerk in Gorinchem les van docent Jeanet van Iperen. Naast Oriëntatie op de Nederlandse arbeidsmarkt geeft zij ook lessen Nederlands op de werkvloer in de regio. Om een goed beeld te krijgen van de regionale arbeidskansen en mogelijkheden nodigt zij verschillende bedrijven uit in haar lessen, zoals het LeerwerkLoket, AVRES (Sociale Zaken), het ROC (Regionaal Opleidingscentrum) en het Vrijwilligerssteunpunt. Vanuit VluchtelingenWerk worden bedrijfsbezoeken georganiseerd voor de ONA-cursisten.

TSS

Vorige week waren zij te gast bij Transportservice Schelluinen, TSS. De cursisten, tien mannen en twee vrouwen, werden met hun begeleiders gastvrij ontvangen door de directie van TSS, Peter van Dijk en Edwin Blokland. Nadat ze zich hadden voorgesteld, beloofde Edwin tijdens de presentatie zo eenvoudig mogelijk alles uit te leggen en zo min mogelijk vaktermen te gebruiken. Dat viel niet mee. Distributie, logistiek, Value Added Service oftewel ompakken, callcenter, retourbeheer, orderpicking, leerbedrijf, holding… Moeilijke woorden, maar de plaatjes hielpen gelukkig aardig mee. Drie mannen gaven aan vrachtwagenchauffeur te willen worden en waren goed op de hoogte van allerlei transportmiddelen. Dat was een meevaller. En IKEA als opdrachtgever was ook wel bekend. Maar om goederen in half Nederland af te leveren, is behalve een geldig rijbewijs, sturen, gasgeven en remmen ook een chauffeursdiploma vereist. En dat haal je niet zo maar even, benadrukte Edwin.

Rondleiding

Voor de rondleiding door het bedrijf werd de groep in tweeën gesplitst. Het magazijn met een oppervlakte van ruim 2 voetbalvelden maakte indruk. Al snel werd een aantal producten herkend, omdat TSS ook aan asielzoekerscentra levert. De plaatjes in de presentatie werden nu echte transportmiddelen, zoals de (electrische) pompwagen en de reacher. Maar om  te ervaren hoe groot een vrachtwagen nu werkelijk is, moesten we naar buiten, de reusachtige parkeerplaats op. Allemaal even van de zon genieten en lachen naar de fotograaf!

Mooi voorbeeld

Toeval of niet: vlak voordat we afscheid namen, ontmoetten we Bereket Kesete Mehari, cursist uit de vorige ONA-groep en nu werkzaam bij TSS. Hij is een mooi voorbeeld uit de praktijk. Tijdens een bedrijfsbezoek vorig jaar gaf hij zijn CV af aan Edwin. Sinds 1 februari, drie maanden later, heeft hij zijn rijbewijs gehaald en een contract gekregen. Trots reed hij in zijn bestelwagen de parkeerplaats bij TSS op. Zonder lang te hoeven nadenken noemde hij alle plaatsen waar hij vandaag goederen had afgeleverd. Zo leer je ook nog eens de topografie van Nederland. Bereket is nu nog bijrijder, maar het zal niet lang meer duren of hij zit zelf dagelijks achter het stuur.

Deze ontmoeting was een extra motivatie voor de twee cursisten die vandaag, niet geheel toevallig natuurlijk, ook hun CV bij zich hadden. En nu maar hopen dat zij snel aan de slag kunnen. Ze weten in elk geval waar ze voor kiezen.