Gemeenten & Professionals, 19 juli 2021

‘Zonder jou stond ik waarschijnlijk ergens met een bezem in mijn hand’

Rob is vrijwilliger van VluchtelingenWerk Rotterdam, hij helpt als DUO-vrijwilliger vluchtelingen die nieuw zijn in de stad bij het vinden van een passende opleiding. Dat was een paar jaar geleden een bewuste keuze. ‘Ik ben journalist, werkte voor een uitgeverij. Op enig moment had ik vrije tijd over. Daar wilde ik iets nuttigs mee doen. Zo kwam ik bij VluchtelingenWerk terecht. Mensen die huis en haard verlaten, hebben me altijd gefascineerd. Als je hier een woning krijgt toegewezen, heb je wel een huis maar nog geen thuis. Het leek me zinvol om nieuwkomers het idee te geven dat ze gehoord en geholpen worden.’
placeholder

Wat ik mooi vind aan dit werk?

Vluchtelingen zijn individuen die ongelooflijk veel veerkracht hebben. Ondanks de verschrikkelijke dingen die ze hebben meegemaakt en zaken als voortslepende gezinshereniging hebben ze de energie om daarnaast de taal te leren en een nieuwe toekomst op te bouwen. Mijn inbreng daarin is minimaal. Ik laat hen zien wat er mogelijk is, help ze om overzicht te krijgen. Voor de rest doen ze het op veerkracht en intrinsieke motivatie.

Wat mijn vrijwilligerswerk inhoudt?

Ik ondersteun mensen bij het proces van inburgering. Als DUO-vrijwilliger kan ik met mensen over hun toekomst praten. Dat levert bijzondere gesprekken op. Ze vertellen mij over dingen die hen blokkeren, problemen die ze ervaren of denken te ervaren. Het aller leukst is dat je in veel gevallen binnen de beperkte tijd die we hebben toch wel spijkers met koppen kunt slaan.

Mijn mooiste moment?

Ik had hier een Eritrese dame zonder vooropleiding. In het begin was ze heel timide, ik kreeg geen hoogte van haar. Op een gegeven moment zag ik dat ze op de gang haar landgenoten aan het helpen was. Ze selecteerde de post die ze bij zich hadden op wat belangrijk was en wat niet. Ik confronteerde haar daarmee: Je bent behulpzaam, dat vind je leuk, het zit het in je. Met mijn hulp heeft ze zich toen ingeschreven voor een MBO richting zorg en welzijn. Toen ze het bericht kreeg dat ze was aangenomen zei ze tegen mij: Zonder jou stond ik waarschijnlijk ergens met een bezem in mijn hand.’

Wie komt er helpen?

VluchtelingenWerk Rotterdam is op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Wie komt er helpen als maatschappelijk begeleider, administratief medewerker of telefonist/receptionist? Klik hier voor onze vrijwilligersvacatures.