Gemeenten & Professionals, 8 november 2017

Zuheir Alkazzaz: glasblazer uit Gouda

Zuheir Alkazzaz had in een dorp dicht bij Damascus een glasblaasfabriek. Die werd plat gebombardeerd. Hij vluchtte, streek in Nederland neer en pakt zijn oude beroep hier weer op. Onlangs gaf hij namens het Nationaal Glasmuseum in Leerdam een demonstratie tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven.
placeholder

Zuheir stamt uit een oud glasblazersgeslacht, de familie oefent al honderden jaren dat beroep uit. In zijn fabriek in Syrië werkten – voor het begin van de oorlog – achttien mensen in continudienst. Ze maakten daar hoofdzakelijk gebruiksartikelen zoals vazen en glazen.

Inburgering

Zuheir is sinds begin 2016 in Nederland. In augustus 2016 is zijn gezin in Nederland aangekomen, bestaande uit vrouw en drie kinderen. Alle vijf gaan ze nu naar school voor inburgering. Sinds september 2016 woont het gezin in Gouda, in een bovenwoning.
Een maand later werd het gezin gekoppeld aan Peter Schönfeld, maatschappelijk begeleider bij VluchtelingenWerk. Peter hoorde over het beroep en de passie van zijn cliënt en zocht contact met het Nationaal Glasmuseum in Leerdam. ‘Via via  leerde ik de bekende Nederlandse glasblazer, Bernard Heesen kennen. Bernard heeft zich vervolgens min of meer ontfermd over Zuheir’, aldus Peter Schonfeld.

Aanhangwagen

Het museum in Leerdam reageerde enthousiast omdat, zo vertelt Peter, de oorsprong van glasblazen uit het Midden-Oosten komt. Bovendien is de manier van glasblazen daar anders dan hier in het westen. De Syriërs zitten, hier in Nederland staan de glasblazers.
Samen met Bernard is vervolgens een plan gemaakt hoe Zuheir hier in Nederland zelfstandig kan glasblazen. Er is een oventje op een aanhangwagen gebouwd. Zo kan hij nu door Nederland reizen en bij scholen, evenementen en braderieën presentaties van Syrische glasblaaskunst geven.

Oude tradities

Zuheir is ver van huis. Maar dankzij het glasblazen voelt hij zich weer een beetje thuis. Oude tradities worden voortgezet, in een geheel nieuwe omgeving. ‘Het is prachtig hem zo aan het werk te zien’, zegt Maatschappelijk Begeleider Peter Schönfeld. ‘Fijn, dat we dit met z’n allen voor hem hebben kunnen regelen.’