Nieuws, 20 juni 2018

2000 Nederlanders drinken kopje koffie met vluchtelingen

Op Wereldvluchtelingendag deelden vluchtelingen aan 2000 Nederlanders een kopje koffie uit op straat. Onder het genot van een kopje koffie, ontstonden er mooie ontmoetingen in Amsterdam, Den Haag, Hilversum, Haarlem, Alkmaar, Arnhem, Nijmegen, Hoeksche Waard en Eindhoven. VluchtelingenWerk Nederland werkte deze dag samen met Connexxion en stond met de actie 'Bakkie Doen?' onder andere op meerdere busstations in Nederland.    
placeholder

Terugblikfilm Wereldvluchtelingendag 2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

'Heel bijzonder'

Ahmad (28) deelde in Haarlem wel 40 kopjes koffie uit: "Ik vond het erg gezellig en leuk om mee te doen. Ik praat niet vaak zo lang Nederlands achter elkaar. Het heeft mij echt geholpen. Het contact is heel bijzonder voor mij." Bezoeker Rob Willemse kwam langs bij de Stopera in Amsterdam: "Vandaag heb ik interessante en leerzame gesprekken met vluchtelingen mogen voeren. Indrukwekkend, ik kan het iedereen voor volgend jaar van harte aanraden!"

Win-win situatie

"Vandaag kregen Nederlanders de kans om op een laagdrempelige manier met vluchtelingen in gesprek te gaan. 2000 mensen maakten hier gebruik van. We hoorden van veel mensen dat ze anders de mogelijkheid om een vluchteling te spreken niet hebben, en speciaal hiervoor naar het station zijn gekomen. En vluchtelingen willen graag contact leggen met Nederlanders. Een win-win situatie dus", zegt Dorine Manson, directeur van VluchtelingenWerk Nederland. "Connexxion bood ons de kans aan om onze actie 'Bakkie doen?' landelijk te organiseren. Busstations zijn natuurlijk dé plek bij uitstek om tijdens het wachten eens echt contact te maken met iemand die je ergens anders misschien wel nooit zou tegenkomen."