Nieuws, 31 december 2015

5 meest indrukwekkende Facebookposts van 2015

Vanaf september 2015 domineerde de vluchtelingencrisis het nieuws. Vluchtelingen, het asielbeleid en alles wat daarbij kwam kijken waren populaire onderwerpen voor actualiteitenprogramma's, blogs, columns, kranten en sociale mediakanalen. Een kleine selectie daarvan deelden we op onze Facebookpagina. Hieronder een greep uit de posts die het meeste indruk maakten: 

1. Van je buren moet je het hebben!

Een groep van 75 vluchtelingen uit een opvangcentrum in Arnhem ging op stap om buurtbewoners die het moeilijk hebben te helpen. Er zijn tuinen opgeknapt, ramen gezeemd, muren gesausd en noem maar op. De dag was een enorm succes en smaakte naar meer!

2. Bijzondere ontmoeting

Op een zaterdagmiddag ziet vrijwilliger Anneke twee buitenlandse mannen met een tapijt bij de bushalte staan. De chauffeur weigert hen toegang tot de bijna lege bus. Het blijken Syrische vluchtelingen. Het verhaal over wat Anneke besloot te doen, maakte veel reacties los.

3. Teken van dankbaarheid

Een groep vluchtelingen besloot de Nederlandse bevolking persoonlijk te bedanken. En hoe! Eind oktober deelden zij op diverse stations rozen uit.

4. Aangrijpende quote

Het bericht over de 71 overleden vluchtelingen die werden aangetroffen in een verlaten vrachtwagen langs een Oostenrijkse snelweg schudde veel mensen wakker. Denker des Vaderlands Marli Huijer schreef een bevlogen betoog over het onderwerp in Trouw.

5. Over de grens

Het ingeslapen Italiaanse dorp Riace leeft op door de komst van asielzoekers. In geen jaren was het daar zo levendig en schoon. De burgemeester (die doorzet ondanks de dreiging van de maffia!): 'We sturen een boodschap van beschaving en medemenselijkheid de wereld in en we zien wel of en waar die landt.’