Nieuws, 28 september 2020

500 lege stoelen voor vluchtelingenkinderen

500 lege stoelen als symbool voor 500 kinderen die hier, als het aan het kabinet ligt, niet welkom zijn. VluchtelingenWerk Nederland, Defence for Children en Stichting Vluchteling boden op het Plein in Den Haag hun petitie aan om vijfhonderd alleenstaande vluchtelingenkinderen uit de Griekse kampen opvang te bieden in Nederland. De petitie is door 106.160 sympathisanten ondertekend en wordt door de directeuren van de drie organisaties overhandigd aan Kamerleden. Kerken in Nederland luidden gelijktijdig met het aanbieden van de petitie de noodklok, 500 seconden lang.
placeholder
  • Scroll naar beneden voor een ontroerende video over #500kinderen.

Oproep om meer te doen

Kamerleden nemen de petitie in ontvangst #500kinderenKamerleden Jasper van Dijk (SP), Farid Azarkan (DENK), Maarten Groothuizen (D66), Madeleine van Toorenburg (CDA), Joël Voordewind (ChristenUnie), Attje Kuiken (PvdA) en Niels van den Berge (GroenLinks) namen de petitie in ontvangst. De 500 lege stoelen staan symbool voor de 500 alleenstaande vluchtelingenkinderen die nu in erbarmelijke omstandigheden verkeren in de Griekse kampen en op het Griekse vasteland. Jasper van Dijk (SP): 'Ik ga het pleidooi opnieuw doen door een motie in te dienen. Ik steun jullie van harte en hoop dat de andere partijen hierin mee gaan.' Niels van den Berge (GroenLinks) heeft zelf vluchtelingen in kampen geholpen. 'Ik merk dat ik er emotioneel van word, van de beelden van kinderen in de kampen. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik ervoor zal blijven strijden.' Joël Voordewind (ChristenUnie): 'We moeten altijd oog houden voor kwetsbare kinderen.'

Nog duizenden kinderen zitten vast

Kamerleden kregen van vluchtelingen een bakkie koffie aangebodenEen jaar geleden zond Griekenland al een noodkreet uit naar de Europese lidstaten: ‘Neem samen een groep van 2.500 kinderen op die zonder familie vastzitten in de Griekse kampen’. Elf Europese landen hebben aan die oproep gehoor gegeven, maar Nederland deed dat niet. De kinderen behoren tot één van de meest kwetsbare groepen onder de vluchtelingen en worden aan hun lot overgelaten. Het kabinet heeft in de zogenaamde Moria-deal uiteindelijk recent besloten dat 50 alleenstaande kinderen onder de 14 jaar in Nederland worden opgenomen, maar er zijn nog duizenden kinderen die zonder hun familie vastzitten in de overvolle kampen of op het vasteland. De drie organisaties roepen dan ook op om meer te doen.

Breed draagvlak

Maar liefst 106160 mensen ondertekenden de petitie #500kinderenTijdens de bespreking van de Moria-deal verschuilde het kabinet zich achter het gebrek aan draagvlak voor de opvang van vluchtelingen, onder wie alleenreizende kinderen. VluchtelingenWerk Nederland, Defence for Children en Stichting Vluchteling laten door het aanbieden van de petitie juist zien dat het draagvlak in Nederland enorm is en dat de kinderen welkom zijn op de symbolische stoelen. Niet alleen is de petitie de afgelopen maanden massaal ondertekend door mensen die hiermee laten zien dat Nederland bereid is om deze kwetsbare kinderen te helpen. Ook hebben 173 gemeenten en vijf provincies aangegeven bereid te zijn alleenstaande kinderen naar Nederland op te vangen. 1400 leden van de partijen ChristenUnie, CDA, D66 en VVD hebben zelfs opgeroepen tot herverdeling van álle vluchtelingen. Duizenden artsen, kerken, geestelijk leiders, (oud) politici, prominenten, wetenschappers, hulp – en mensenrechtenorganisaties en voormalig onderduikkinderen tonen zich solidair met deze kwetsbare vluchtelingen. Sinds de brand in kamp Moria op Lesbos zijn door het hele land bovendien veel demonstraties georganiseerd waarbij werd opgeroepen tot een humaner vluchtelingenbeleid.

ZappLive

ZappLive kwam ook in actie voor #500kinderen en toonde een meterslange spanddoek met steunbetuigingen van kinderenVeel kinderen lieten zich via het televisieprogramma ZappLive horen. Kijkers van het programma kwamen de afgelopen weken in actie door een foto van zichzelf te maken met de hashtag #500kinderen. De foto’s werden gedeeld via sociale media en alle foto’s zijn op een meterslang spandoek getoond op het Plein in Den Haag, bij de 500 lege stoelen.

Bekijk een ontroerende video #500kinderen

Ondanks het grote draagvlak om #500kinderen zo snel mogelijk in veiligheid te brengen, besloot het kabinet onlangs om een schamele 100 mensen op te nemen na de allerverwoestende brand in vluchtelingenkamp Moria. Popcorn Stories maakte hierover een ontroerende video.

Bied Afghanen bescherming

VluchtelingenWerk Nederland roept het Nederlandse kabinet op om Afghaanse vluchtelingen de bescherming te bieden die zij nu heel hard nodig hebben. Help ook mee en laat je stem horen!
Teken nu de petitie

Meer informatie