Vrienden maken en vooroordelen doorbreken

Nieuws, 7 november 2022
Leestijd, 2 min.
Jongeren uit het hele land kwamen zaterdag 5 november samen in TivoliVredenburg voor het Wake Up Your Mind! XL Event. Naast elkaar ontmoetten, vierden ze ook hun successen. De deelnemers presenteerden hun eindprojecten waaronder documentaires, foto-exposities, sport- en speldagen in het AZC en zelfs een hennaworkshop.
placeholder

Project Wake Up Your Mind!

Met het project Wake Up Your Mind! worden Nederlandse jongeren en jongeren met een vluchtelingachtergrond met elkaar in contact gebracht om maatschappelijke impact te maken. Dit gebeurt in het kader van de Maatschappelijke Diensttijd (MDT). Tijdens het project bedenkt een groep jongeren in de leeftijd van 17 t/m 27 jaar een activiteit die ze gaan organiseren en uitvoeren.

placeholder

Mensen leren kennen

Birte, Louna en Shanna leerden elkaar kennen bij Wake Up Your Mind! in Groningen. Birte (23): ‘Ik heb twee jaar in het buitenland gewoond. Toen ik terugkwam in Nederland, kende ik nog niemand in Groningen. Wake Up Your Mind! leek me een leuke manier om nieuwe mensen te leren kennen.’

Ook de Syrische Louna (23) nam deel aan het project omdat ze vrienden wilde maken. ‘Normaliter ben ik een heel actief persoon. Toen ik in Nederland kwam, kende ik bijna niemand. Daardoor zat ik niet goed in mijn vel en verveelde ik me.’ Louna volgde al Nederlandse les bij VluchtelingenWerk en hoorde zo over Wake Up Your Mind!.

Opbloeiende vriendschap

Tijdens het project bloeide een mooie vriendschap op. Nu Wake Up Your Mind! is afgelopen, blijven ze regelmatig met elkaar afspreken om drankjes te drinken en samen te eten. ‘We zijn zelfs met een groepje naar de kermis geweest,’ lacht Shanna (26). Maar de vriendschap gaat verder. ‘Zodra mijn Nederlands goed genoeg is, wil ik gaan studeren. Birte en Shanna gaan me helpen met het benodigde papierwerk voor mijn toelating bij de universiteit,’ vertelt Louna.

Wat ze tijdens Wake Up Your Mind! van elkaar hebben geleerd? ‘Ondanks onze verschillende achtergronden, heb je uiteindelijk meer raakvlakken met elkaar dan je denkt,’ vertelt Shanna. ‘Je moet elkaar gewoon ontmoeten en leren kennen, dan blijken veel vooroordelen uiteindelijk verkeerd te zijn,’ vult Louna aan. ‘Ik dacht eerder dat Nederlanders streng waren, maar ze zijn eigenlijk super aardig!’

Samen bouwen we aan de toekomst

Dankzij de hulp van onze donateurs en vrijwilligers kunnen wij vluchtelingen helpen met het opbouwen van een nieuw bestaan in Nederland. Help jij ook mee met een gift, zodat vluchtelingen kunnen bouwen aan een leven in veiligheid?