Nieuws, 1 augustus 2017

Ahmad Joudeh geeft dansles op de Kindervakantieweken: ‘Dansen geeft kracht’

De hele zomervakantie in een asielzoekerscentrum doorbrengen, dat is écht niet leuk. Daarom zorgt VluchtelingenWerk dat er deze zomer ruim 800 vluchtelingenkinderen op vakantie kunnen tijdens de Kindervakantieweken. Een week lang kamperen in de bossen, spelletjes doen en zwemmen. Eén groep vakantiegangertjes kreeg dansles van de Syrische balletdanser Ahmad Joudeh.
placeholder

'Een, twee, stap opzij en draai.' Jongens en meisjes uit Syrië, Eritrea en Armenië kijken geconcentreerd naar de sierlijke bewegingen van danser Ahmad. Ze doen de stapjes na.  Eerst nog voorzichtig. Maar de meeste kinderen komen al snel los, zoals de twee Syrische vriendinnetjes Hala (9) en Shaima (9). Als ze om de beurt in tweetallen gaan dansen in een kring, springen de meiden meteen naar voren.

Dansen om te verwerken

Ahmad was balletdanser in Syrië, totdat IS hem het leven onmogelijk maakte. Hij kwam naar Nederland en danst nu bij Het Nationaal Ballet. 'Ik weet wat deze kinderen voelen en hebben meegemaakt', vertelt hij. In Syrië gaf Ahmad les aan oorlogsweeskinderen om hen kracht te geven. Dat wil hij blijven doen. Daarom heeft hij contact gezocht met VluchtelingenWerk. 'Uit eigen ervaring weet ik hoe belangrijk het is om te dansen. Het maakt je sterk, zodat je beter met een moeilijke situatie kunt omgaan.'

Moeiteloos in de spagaat

Op verzoek geeft Ahmad aan het einde van de workshop nog een showtje weg. Onder gejoel en applaus springt hij moeiteloos in spagaat. En staat hij relaxt op één been terwijl hij zijn andere gestrekt verticaal naast zijn oor houdt. Lachend proberen een paar kinderen de poses uit. Ze hebben het heel goed gedaan, vindt Ahmad. En ze hebben veel plezier. Hij hoopt dat zijn lessen de kinderen leren om elkaar te helpen. ‘Niet alleen met dansen, ook later in het leven.’

 

  • De Kindervakantieweken worden mogelijk gemaakt door onze donateurs. Wil jij ook steunen en daarmee vluchtelingkinderen kunnen laten genieten van een zorgeloze vakantie? Kijk hier!