Nieuws, 27 februari 2014

Bescherming voor homoseksuele asielzoekers Oeganda

Homoseksuele vluchtelingen uit Oeganda krijgen voortaan 'in zeer veel gevallen' bescherming in Nederland. Aanleiding is de 'anti-homowet' die maandag in het land werd ondertekend, waarin staat de homoseksuelen levenslange gevangenisstraf moeten krijgen. VluchtelingenWerk Nederland vraagt zich af waarom staatssecretaris Teeven een slag om de arm houdt en spreekt over 'in zeer veel gevallen'.

Systematische vervolging

Jasper Kuipers, adjunct-directeur: “Waarom een voorbehoud maken en niet net als voor Irakese homoseksuele asielzoekers automatisch bescherming geven? Als iemand aannemelijk maakt dat hij uit Oeganda komt en homoseksueel is, moet hij bescherming krijgen. Oegandezen worden momenteel opgeroepen homoseksuelen aan te geven. Een Oegandese tabloid heeft op zijn voorpagina een lijst afgedrukt van wat het zelf de top 200 homoseksuelen noemt. Dus hoezo is er nog geen sprake van systematische vervolging van homo's?”

Staatssecretaris Teeven moest eerder de eis schrappen dat homoseksuelen in het land van herkomst terug de kast in moeten om vervolging te voorkomen. Hij deed dat na een uitspraak van de hoogste vreemdelingenrechter. Lees hier meer daarover.

Luister hier het interview met Jasper Kuipers op radio 2 bij Knooppunt Kranenbarg.