Nieuws, 6 mei 2015

Besluit- en vertrekmoratorium Irak verlengd - VluchtelingenWerk hekelt langere 'wachtstand'

Volgens een nieuw ambtsbericht van het Ministerie van Buitenlandse Zaken is de veiligheidssituatie in Irak onverminderd slecht. Toch biedt staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie vluchtelingen uit zeven gevaarlijke regio's in Irak geen bescherming. In plaats daarvan heeft hij besloten het besluit- en vertrekmoratorium met zes maanden te verlengen. Voor de vluchtelingen betekent dit nog langer onzekerheid. “Zo houden we mensen die bescherming verdienen nog langer in de wachtstand”, reageert VluchtelingenWerk.

Nog langer onduidelijk

Voormalig staatssecretaris Teeven gaf in oktober vorig jaar aan dat Nederland zes maanden geen besluiten zou nemen in de asielaanvragen van vluchtelingen uit de provincies Bagdad, Anbar, Ninewa, Salaheddin, Ta’mim, Diyala en Babil. Alleen als bijzondere individuele omstandigheden overduidelijk tot een toe- of afwijzing van de asielaanvraag leiden, maakt de staat hier een uitzondering op. Staatssecretaris Dijkhoff heeft dit zogeheten besluit- en vertrekmoratorium nu nogmaals met zes maanden verlengd. Voor de Irakese asielaanvragers betekent dit dat voor hen nog langer onduidelijk is of zij bescherming zullen vinden in Nederland of dat zij worden teruggestuurd.

Verlenging niet op zijn plaats

In een aantal steden en gebieden in de eerder genoemde provincies vinden volgens het ambtsbericht hevige gevechten plaats tussen het Iraakse regeringsleger en de door IS geleide opstandelingen. Grote groepen mensen zijn binnen Irak op de vlucht. Bij de vele willekeurige aanslagen vallen veel burgerdoden. Grove mensenrechtenschendingen zijn aan de orde van de dag. Volgens VluchtelingenWerk is een verlenging van het moratorium, waarbij mensen nog langer in de wachtstand worden gehouden voor zeker vijf van de zeven provincies dan ook niet op zijn plaats. De situatie in Bagdad, Anbar, Ninewa, Salaheddin en Ta’mimis is dusdanig slecht dat vluchtelingen overduidelijk bescherming moeten krijgen.
In zowel België als Duitsland krijgen Irakese asielzoekers uit deze gebieden wel  bescherming.  In Nederland kunnen mensen slechts afwachten tot hun asielverzoek weer in behandeling wordt genomen.

Overduidelijk onveilig

“Een moratorium is hier geen oplossing”, zegt directeur Dorine Manson. “Veel mensen uit deze delen van Irak wachten al maanden in asielzoekerscentra. Terwijl het overduidelijk is dat een groot deel van Irak te onveilig is om van mensen te verlangen daarnaar toe terug te keren. Het is hoog tijd dat mensen uit die regio's bescherming krijgen en kunnen beginnen met bouwen aan hun toekomst, in de wetenschap dat zij hier veilig en beschermd zijn.”
Voor de Diyala en Babil geldt dat onzeker is hoe de veiligheidssituatie zich op korte termijn ontwikkelt. Een moratorium kan hiervoor naar mening van VluchtelingenWerk tijdelijk wel een passende maatregel zijn.