Nieuws, 9 september 2020

Catastrofe in Griekse kamp Moria

De situatie in het Griekse vluchtelingenkamp Moria heeft vannacht een dramatische wending gekregen met een allesverwoestende brand die is uitgebroken. In een kamp waar normaal gesproken plaats is voor 3.000 mensen woonden er 13.000 opeengepakt. Het kamp is nu voor een groot deel afgebrand. VluchtelingenWerk luidt al langer de noodklok vanwege de zeer erbarmelijke omstandigheden waaronder de vluchtelingen hier moeten leven. Nu zijn daar recent de uitbraak van het coronavirus en de branden bovenop gekomen.
placeholder

De situatie op de Griekse eilanden is volstrekt onleefbaar geworden. Europa mag niet de ogen blijven sluiten voor het menselijk leed dat hier plaatsvindt. Er staan levens op het spel. Ze moet nu in actie komen en de waarden naleven die Europa groot hebben gemaakt. Vluchtelingen zitten al jaren vast in de Griekse kampen onder erbarmelijke omstandigheden. Ze kunnen geen kant op en de Griekse overheid is niet bij machte om de vluchtelingen een goede bescherming en opvang te bieden. Lees hoe het komt dat ze op de eilanden vastzitten.

VluchtelingenWerk pleit er dan ook al  langer voor om de vluchtelingen uit de Griekse kampen te evacueren en onder te brengen op het Griekse vasteland waar ze een veilige, humane en hygiënische opvang krijgen. Hiervoor moet Griekenland steun krijgen van de andere Europese lidstaten. Lees wat er moet gebeuren.

#500 kinderen

In de Griekse kampen leven ook veel kinderen die alleen op de vlucht zijn. Deze kinderen zijn extreem kwetsbaar. VluchtelingenWerk zet zich samen met Defence for Children en Stichting Vluchteling in om 500 van deze kinderen naar Nederland te halen. Ruim 160 gemeenten ondersteunen deze oproep. Het Nederlandse kabinet is nu aan zet om deze kinderen een veilige plek te bieden.

Bied Afghanen bescherming

VluchtelingenWerk Nederland roept het Nederlandse kabinet op om Afghaanse vluchtelingen de bescherming te bieden die zij nu heel hard nodig hebben. Help ook mee en laat je stem horen!
Teken nu de petitie