Nieuws, 17 maart 2016

Claire Korpershoek is onze Kanjer van Goud!

Claire werkt in de vier verschillende noodopvanglocaties in Amsterdam. Een van de locaties is op de Marnixstraat, in een voormalig bejaardentehuis. Daar woont de Syrische Ziad. In de komende uitzending van Kanjers van Goud vertellen Claire en Ziad over de impact van de vlucht en opvang in Nederland.
placeholder

'De bewoners hebben verschrikkelijke dingen mee moeten maken, nog maar zo kort geleden. Dat had ons ook kunnen overkomen', vertelt Claire. Voor ze in de noodopvang aan de slag ging, werkte ze jarenlang als vrijwilliger van VluchtelingenWerk op Schiphol. Ze helpt vluchtelingen onder anderen door hun vragen te beantwoorden en hen te vertellen wat ze kunnen verwachten.

Weinig privacy, veel onzekerheid

Noodopvanglocaties als die op de Marnixstraat zijn bedoeld om het tekort aan bedden in reguliere asielzoekerscentra op te vangen. Vluchtelingen in noodopvanglocaties leven constant in onzekerheid, ze weten niet wanneer hun asielprocedure begint, hoe lang ze nog moeten wachten en wanneer ze opnieuw moeten verhuizen. Ook maken ze zich enorm veel zorgen over hun achtergebleven dierbaren en hebben ze amper privacy om tot rust te komen. Medewerkers en vrijwilligers zoals Claire fungeren als vertrouwenspersoon en helpen om onzekerheden weg te nemen.

Kanjers van Goud

Het verhaal van Claire en Ziad, en andere bewoners van de noodopvanglocatie, is op zondag 3 april rond 23 uur uitgezonden (bekijk de uitzending terug op RTL XL). Op vrijdag 1 april besteedde ook het televisieprogramma Koffietijd aandacht aan deze uitzending van Kanjer van Goud. Onze directeur, Dorine Manson, was in de studio aanwezig om deze Kanjers van Goud toe te lichten.

Eerder waren Claire en Ziad te zien in het programma Eén tegen 100, bekijk het fragment hieronder. De uitzending van Kanjers van Goud en dit filmpje zijn gemaakt in samenwerking met de Nationale Postcode Loterij.

Nationale Postcode Loterij

Kanjers van Goud is een programma van de Nationale Postcode Loterij en wordt gepresenteerd door Martijn Krabbé. De Nationale Postcode Loterij is in 1989 opgericht om goede doelen te steunen. Inmiddels spelen miljoenen Nederlanders mee met de loterij. Zij maken elke maand kans op honderdduizenden prijzen én steunen tegelijkertijd goede doelen.