Nieuws, 21 november 2022

Duizenden vluchtelingen en asielzoekers kunnen niet meedoen door ontbreken BSN

VluchtelingenWerk slaat alarm over de achterstand bij het inschrijven van asielzoekers en erkende vluchtelingen in de Basisregistratie Personen (BRP). Bijna 8.000 asielzoekers en duizenden statushouders mogen hierdoor onder meer niet werken en de huisvesting wordt vertraagd. Voor hen is die inschrijving geen formaliteit, maar de sleutel tot onze samenleving. VluchtelingenWerk roept het kabinet op deze achterstand zo snel mogelijk weg te werken.
placeholder

Achterstanden nog steeds niet weggewerkt

Asielzoekers moeten na zes maanden in de Basisregistratie Personen worden ingeschreven. Dat is nodig om een BSN-nummer te kunnen krijgen, waarmee je allerlei praktische zaken kan regelen. Zoals het openen van een bankrekening en solliciteren voor een baan. Er zijn vijf ‘BRP-straten’ waar zij ingeschreven kunnen worden. Maar door achterstanden zijn 8.000 asielzoekers na zes maanden nog steeds niet ingeschreven. Duizenden statushouders wachten zelfs na het verkrijgen van een verblijfsvergunning nog steeds op hun inschrijving.

De achterstanden begonnen in de coronacrisis, maar zijn nog steeds niet weggewerkt. Na de coronapandemie kwamen met name veel nareizigers naar Nederland die ook ingeschreven moesten worden, maar werd de capaciteit op de BRP-straten niet verhoogd. VluchtelingenWerk wijt de achterstanden niet alleen aan een gebrek aan capaciteit, maar wijst er ook op logistieke problemen en gebrekkige samenwerking. Zo missen velen hun afspraak bij de BRP-straat omdat er geen vervoer is geregeld.

Door het ontbreken van een BSN-nummer kan een grote groep asielzoekers en statushouders niet werken. Dagelijks krijgt VluchtelingenWerk vragen van mensen die graag aan het werk willen, maar niet mogen solliciteren. Zij horen ook dat er een grote krapte op de arbeidsmarkt is. Dat zij niet mogen werken is niet uit te leggen. Ook bevordert dit de integratie van vluchtelingen niet, omdat zij nog niks mogen ondernemen en alleen maar kunnen wachten op meer duidelijkheid.

Vertraagde huisvesting en gezinshereniging

Ook de huisvesting loopt hierdoor vertraging op. Om aan een woning gekoppeld te kunnen worden heb je een verblijfsdocument én een BSN-nummer nodig. Het verblijfsdocument (een soort identiteitsbewijs) is nodig om een huurcontract te mogen tekenen. En zonder BSN-nummer is het niet mogelijk om een bankrekening te openen om toeslagen en salaris op gestort te krijgen. In de praktijk wachten gemeenten vaak met het zoeken naar een woning tot de noodzakelijke formaliteiten zijn afgehandeld. VluchtelingenWerk komt ook situaties tegen waarin vluchtelingen zelfs na lang wachten op het laatste moment tóch niet gehuisvest werden. Omdat zij sinds kort pas mogen herenigen met hun gezin als ze een woning hebben gevonden kan dit zelfs hun hereniging vertragen.

Dat de achterstanden bij de BRP-registratie na de coronacrisis nog steeds niet zijn ingehaald is niet meer uit te leggen. Vluchtelingen willen aan het werk en aan de slag met hun integratie. Bovendien staan werkgevers te springen om werknemers terwijl duizenden hun tijd verdoen in asielzoekerscentra. VluchtelingenWerk roept het kabinet daarom op maatregelen te treffen om de achterstanden zo snel mogelijk weg te werken.

Help mee en doe nu een gift

Met jouw bijdrage kunnen wij de Nederlandse en Europese politiek blijven aansporen tot een humaner vluchtelingenbeleid. Jouw steun is onmisbaar voor vluchtelingen die gedwongen zijn alles achter zich te laten op zoek naar veiligheid. Hartelijk bedankt!
Ja, ik help mee