Nieuws, 27 september 2017

"EU-voorstel hervestiging stapje in goede richting"

Het voorstel van de Europese Commissie om 50.000 kwetsbare vluchtelingen in twee jaar op te nemen door de EU-lidstaten is een stapje in de goede richting. Dat is de reactie van VluchtelingenWerk Nederland op het voorstel van de Europese Commissie.

VluchtelingenWerk pleit al langer voor veilige routes om kwetsbare vluchtelingen bescherming in Europa te bieden. Wij hebben wel zorgen over de vrijblijvendheid van dit voorstel. De EU-lidstaten worden namelijk niet verplicht om bij te dragen aan deze hervestiging. VluchtelingenWerk meent dat alle Europese lidstaten zich aan de afspraken moeten committeren en deze ook moeten naleven.

Magere kant

Wereldwijd zijn 65 miljoen mensen op de vlucht. Van hen komen 1,2 miljoen kwetsbare vluchtelingen direct in aanmerking voor hervestiging. Zij verblijven nu onder erbarmelijke omstandigheden in vluchtelingenkampen. Deze mensen zijn al door de UNHCR erkent als vluchteling. Gelet op de grote nood, is dit voorstel wel aan de magere kant. De Europese Commissie had ambitieuzer mogen zijn door meer dan 50.000 vluchtelingen in twee jaar op te nemen. Zo pleiten wij al langer dat Nederland het aantal hervestigde vluchtelingen verhoogt van de huidige 500 naar 5000 vluchtelingen per jaar.