Nieuws, 9 november 2018

Europese vluchtelingenorganisaties: strijdvaardiger dan ooit

Ruim honderd vluchtelingenorganisaties uit heel Europa laten in een statement weten strijdvaardiger dan ooit te zijn om het recht op bescherming van vluchtelingen in Europa te verdedigen, nu dit steeds meer onder druk komt te staan. De vluchtelingenorganisaties deden dat tijdens de jaarlijkse conferentie van het Europese samenwerkingsverband ECRE, dit keer in Belgrado.

Meer dan tweehonderd deelnemers van vluchtelingenorganisaties uit 40 landen kwamen samen om de zorgwekkende situatie te bespreken. Vanuit alle hoeken van Europa merken zij de tendens asielzoekers steeds meer te weren of aan de randen van Europa actief terug de grens over te zetten. Ook het toenemende geweld tegen vluchtelingen die Europa proberen te bereiken kwam volop aan de orde.

'Hier op de Balkan is het effect van het restrictieve Europese beleid dagelijks zichtbaar. Mensen lopen letterlijk tegen de muur van Europa op, komen in gevangenissen terecht en worden mishandeld bij hun pogingen de grens over te komen. Het is bijzonder de afgelopen dagen te hebben gezien dat mensenrechtenorganisaties hier in de regio, onder zeer moeilijke omstandigheden, zich volop blijven inzetten voor mensen die onze bescherming zoeken', aldus Jasper Kuipers, adjunct directeur van VluchtelingenWerk Nederland en een van de aanwezigen.

> Lees het statement van ECRE