Geen gezinshereniging mogelijk door gesloten ambassades
Visum
Als gezinshereniging is goedgekeurd door de IND moet een gezin een visum ophalen bij een Nederlandse ambassade om naar Nederland te mogen reizen. Meestal is er geen Nederlandse ambassade in het land van herkomst en moeten gezinnen naar een ander land. Hier moeten mensen vaak nog een behoorlijke reis voor afleggen die zeker niet altijd ongevaarlijk is. Veel Syriërs reizen bijvoorbeeld naar de ambassade in Beiroet (Libanon) om hun visum op te halen.
Gesloten ambassades
Op dit moment zijn een aantal ambassades, zoals Cairo (Egypte) en Amman (Jordanië), gesloten vanwege de coronamaatregelen. De ambassade in Beiroet (Libanon) is vanwege de zware explosie in augustus voor een langere tijd gesloten. Andere ambassades worden beperkt geopend, maar zijn in eerste instantie gefocust op Nederlanders of expats die naar Nederland willen reizen. Vluchtelingen lijken minder prioriteit te krijgen. Volgens de IND is het vrijwel niet mogelijk om de ambassade te wijzigen en het visum op een andere locatie af te halen.
Lange wachttijden
Gezinnen zijn vaak jaren van elkaar gescheiden door de lange wachttijden van de asielprocedure en gezinshereniging. Het lange wachten veroorzaakt veel stress bij vluchtelingen die zich zorgen maken om de veiligheid van hun dierbaren. Het is dan extra schrijnend als de gezinshereniging eindelijk is goedgekeurd en gezinnen nóg langer moeten wachten tot de ambassades weer openen. Hani, Syrische vader van drie jonge kinderen, vertelt dat hij in juli kreeg hij te horen dat zijn gezin naar Nederland mocht komen. De blijdschap en opluchting was van korte duur; zijn gezin zit sindsdien vast in Damascus omdat zij geen visum kunnen ophalen bij de ambassade in Beiroet (Libanon), waar het gezin aan is gekoppeld. ‘Ik heb de IND gevraagd of mijn familie naar Dubai mag reizen omdat de ambassade daar wel is geopend, maar in een brief schrijft de IND dat dit niet mogelijk is’, vertelt Hani. Hij voelt zich erg machteloos en weet niet wat hij kan doen om zijn familie naar Nederland te halen.
Wat is er nodig?
Gezinnen hebben al ontzettend lang in grote onzekerheid moeten wachten en hebben recht om hun familie te zien. VluchtelingenWerk vindt dat er een oplossing moet komen om vluchtelingen hun visum te laten afhalen. Ambassades moeten ook voor vluchtelingen geopend worden en als dit niet haalbaar is moeten vluchtelingen op z’n minst worden doorverwezen naar een locatie waar zij wel geholpen kunnen worden.