Nieuws, 2 april 2014

Groep Irakezen in Amsterdam vraagt aandacht voor asielbeleid Irak

Een groep Irakese vluchtelingen vraagt in Amsterdam aandacht voor hun penibele situatie. De groep is grotendeels uitgeprocedeerd, maar de gebieden waar ze vandaan komen zijn te onveilig om naar terug te keren. De groep vindt het Nederlandse asielbeleid willekeurig en wil hierover in gesprek met staatssecretaris Teeven. In België wordt de onveilige situatie in centraal Irak, zoals Bagdad, wel erkend.
placeholder

Terugsturen naar Irak

Ook VluchtelingenWerk kaart al langer het beleid voor Irakese vluchtelingen van de Nederlandse overheid aan. Nederland heeft Irak in 2008 veilig verklaard. Dat betekent dat de overheid Irakese asielzoekers wil terugsturen naar Irak.

Steeds meer geweldsincidenten

In zeven regio´s in Irak is de veiligheid erg slecht. Het aantal geweldsincidenten, zoals zware bomaanslagen, neemt nog steeds toe. Volgens schattingen van de Verenigde Naties zijn vorig jaar 8.868 mensen omgekomen door aanslagen. Afgelopen dinsdag nog kwamen minstens twaalf Irakezen om bij twee verschillende aanslagen.

Terugkeer onverantwoord

VluchtelingenWerk concludeert op basis van informatie van de VN dat terugkeer naar de zeven gebieden Bagdad, Nineveh, Salah-Al-Din, Diyala, Kirkuk, Babel en Al-Anbar momenteel onverantwoord is en dat een asielvergunning zou moeten worden verstrekt aan mensen uit deze regio's. Directeur Dorine Manson: "De Nederlandse overheid heeft het landenbeleid niet aangepast op de laatste ontwikkelingen. Dat kan leiden tot situaties van leven en dood."

Begrip voor hun situatie

De groep van ongeveer 10 personen protesteert sinds dinsdag op het Surinameplein in Amsterdam, voor het kantoor van VluchtelingenWerk. Hoewel VluchtelingenWerk de actie niet zelf heeft georganiseerd, hebben we begrip voor hun situatie en motieven.

Lees hier een eerder bericht over ons standpunt over de veiligheid in Irak.