Nieuws, 28 januari 2015

'Het zijn allemaal jonge mannen die hun gezin in de steek laten'

Deze week ontkrachten wij veelgehoorde broodjeaapverhalen over vluchtelingen. Gisteren ging het over de gedachte dat 'ze hier alles gratis krijgen'. Vandaag gaan wij in op de pijnlijke bewering dat de meeste vluchtelingen jonge mannen zijn die hun gezin in de steek laten.

Jonge mannen

Het is waar dat er in de asielzoekerscentra relatief meer mannen wonen. Op dit moment is ongeveer 2/3 man en valt zo'n 56 procent van alle bewoners in de leeftijdscategorie van 18 t/m 39 jaar.

Eigen hachje redden

Hoe komt dat? Veel mensen beantwoorden deze vraag al voor zichzelf: "de jonge, energieke mensen laten hun gezin in de steek en redden hun eigen hachje." De werkelijkheid maakt deze uitspraak des te pijnlijker voor deze mensen.

Vluchtelingenkampen

We gebruiken de situatie in Syrie als voorbeeld: ruim 4.000.000 Syriers moesten hun land ontvluchten voor het oorlogsgeweld. Ongeveer 96% van hen wordt opgevangen door buurlanden als Libanon, Jordanie en Turkije. Mede door gebrek aan financiele steun van de internationale gemeenschap kunnen die landen niet meer alle vluchtelingen van de meest basale levensbehoeften voorzien. Honger, kou en onveiligheid drijven sommige Syrische vluchtelingen nog verder van huis: met je kinderen in die ellende blijven zitten is geen optie.

Europa bereiken

Door de Arabische Lente zijn Noord-Afrikaanse landen dusdanig instabiel dat ook die landen geen veilige haven voor vluchtelingen zijn. De volgende stap is Europa. Maar asiel aanvragen in Europa kan alleen als je je op Europees grondgebied bevindt. En Europa metselt de muren letterlijk en figuurlijk steeds hoger. Een poging om Europa te bereiken is levensgevaarlijk. In 2014 registreerde UNHCR 3.419 mensen die in de Middellandse Zee verdronken. Het werkelijke aantal ligt vermoedelijk veel hoger.

Woekerprijzen

Om toch een poging te wagen moet in zee worden gegaan met een mensensmokkelaar. Deze mensen maken gebruik van de wanhoop door woekerprijzen te hanteren: een oversteek kost duizenden euro's. De meeste vluchtelingen kunnen dit niet betalen. Vaak worden de meeste bezittingen verkocht en wordt er geld bij familie geleend.

Afscheid

Veel mannen met een gezin besluiten om hun vrouw en kinderen niet in levensgevaar te brengen door ze mee te nemen in een gammel bootje op de Middellandse Zee. Bovendien is het meestal onmogelijk de prijs voor een heel gezin te betalen aan een mensensmokkelaar. Het gevolg hiervan is dat de vader afscheid moet nemen van het gezin in de hoop levend en wel aan te komen in Europa. Vanuit Europa proberen ze hun vrouw en/of kinderen over te laten komen.

Conclusie

Vaders of echtgenoten proberen hun gezin in veiligheid te brengen, maar moeten tijdelijk afscheid nemen omdat de reis te gevaarlijk en te duur is. Zij proberen naderhand hun gezin weer bij elkaar te brengen. Dat komt door de slechte omstandigheden in overvolle vluchtelingenkampen en het gebrek aan legale mogelijkheden om asiel aan te vragen in Europa.

  • Lees ook het verhaal van Diriye: "Met pijn in mijn hart liet ik mijn gezin achter. Ze zaten continue in mijn hoofd. Elke dag maakte ik mij zorgen om hun veiligheid.

Meehelpen?

Hereniging kan ook hoge kosten met zich meebrengen. Denk aan kosten voor documenten en vliegtickets naar Nederland. Dat moeten zij zelf betalen. Een gezinshereniging kost gemiddeld 1.500 euro. Niet alle vluchtelingen kunnen dat opbrengen. Daarom heeft VluchtelingenWerk Nederland het VluchtelingenFonds in het leven geroepen, waarop vluchtelingen een beroep kunnen doen. Wil je meehelpen een gezin te herenigen? Doe dan mee met de crowdfunding-actie.

Alle broodjeaapverhalen op een rij

Hieronder staan de vier broodjeaapverhalen die zijn verschenen: