Nieuws, 7 juli 2023

Kabinet gevallen maar oplossingen asielopvang blijven nodig

Het kabinet Rutte IV is gevallen. Op de laatste dag voor het zomerreces konden de coalitiepartijen het definitief niet eens worden over migratie. Grootste struikelblok bleek het inperken van het recht op gezinshereniging voor oorlogsvluchtelingen. VluchtelingenWerk Nederland vindt dat met dat voorstel de morele grens is bereikt. Maar ook een demissionair kabinet moet besluiten nemen om een humane asielopvang te regelen.
placeholder

Morele grens bereikt

'De laatste tijd heeft het kabinet vergeefs gezocht naar maatregelen die juridisch haalbaar waren. Die ruimte was nu zo goed als op. Op basis van de berichtgeving lijkt het erop dat er daarom geen juridische maar morele obstakels een compromis in de weg stonden. We begrijpen daarom dat de morele grens is bereikt. Kinderen bewust in oorlogsgebieden achterlaten is een begrijpelijke brug te ver', zegt Frank Candel, voorzitter van VluchtelingenWerk Nederland.

Verbetering asielopvang blijft nodig

De noodzaak om besluiten te nemen die vluchtelingen en de samenleving nodig hebben verdwijnt niet nu het kabinet gevallen is. Ten aanzien van vluchtelingen is er veel te doen om een nieuwe crisis in Ter Apel te voorkomen en de schadelijke en gevaarlijke opvangomstandigheden te verbeteren. Frank Candel: 'Dit is niet alleen een wettelijke plicht maar ook een eis van het gerechtshof in de zaak die we hierover aanspanden. Ook demissionair zal het kabinet er alles aan moeten doen om zich aan de wet en deze rechterlijke uitspraak te houden.'

Help mee en doe nu een gift

Met jouw bijdrage kunnen wij de Nederlandse en Europese politiek blijven aansporen tot een humaner vluchtelingenbeleid. Jouw steun is onmisbaar voor vluchtelingen die gedwongen zijn alles achter zich te laten op zoek naar veiligheid. Hartelijk bedankt.

Ja, ik help mee!