Nieuws, 3 november 2020

Kabinet vertraagt doelbewust gezinshereniging

Het kabinet wil doelbewust gezinshereniging vertragen om de druk op de opvang en huisvesting te verlichten. Dat is vanmorgen bekend gemaakt in een brief over de opvang en huisvesting van vluchtelingen. VluchtelingenWerk Nederland vindt het een hardvochtig besluit waarmee staatssecretaris Broekers-Knol een nieuwe grens overschrijdt: het uitstellen van de hereniging van vaak door oorlog verscheurde gezinnen mag nooit tot doel van beleid gemaakt worden. Erkende vluchtelingen die al jaren hun kinderen niet zien opgroeien en zich grote zorgen maken om het lot van hun dierbaren zouden hierdoor nog langer in onzekerheid blijven. Door de komst van nareizigers "gefaseerd uit te voeren" wordt geprobeerd het aantal gezinsleden dat in de eerste helft van volgend jaar naar Nederland komt lager te houden.
placeholder

Eindeloos wachten

15.000 asielzoekers vallen dit jaar onder de verantwoordelijkheid van een Taskforce die de achterstanden van de IND moet inhalen. Velen van hen hebben een zeer traumatische tijd achter de rug en wachten tot wel twee jaar in onzekerheid over hun toekomst. Het grootste gedeelte van deze groep heeft recht op bescherming omdat ze uit landen als Syrië en Turkije komen. Zij zullen de komende tijd eindelijk een antwoord krijgen op hun asielaanvraag en kunnen dan gezinshereniging aanvragen. Maar nu blijkt dat het kabinet die hereniging wil vertragen om de druk op de opvang en huisvesting te verlichten.

Onbegrijpelijk

Het kabinet laat vandaag in een brief aan de Tweede Kamer weten: “De inhaalslag van de Taskforce leidt ook tot meer aanvragen - en uiteindelijk meer inreis- van nareizigers. De komst van nareizigers kan gefaseerd worden uitgevoerd. Door de nareizigers de tweede helft van 2021 te laten arriveren, is het mogelijk om een piek in hun komst in de eerste helft van 2021 te voorkomen en kan een evenredige verdeling van de taakstelling over het jaar plaatsvinden.” VluchtelingenWerk Nederland roept staatssecretaris Broekers-Knol het uitstellen van gezinshereniging nooit tot beleid te maken en gezinnen altijd zo snel mogelijk weer bij elkaar te brengen.

Bied Afghanen bescherming

VluchtelingenWerk Nederland roept het Nederlandse kabinet op om Afghaanse vluchtelingen de bescherming te bieden die zij nu heel hard nodig hebben. Help ook mee en laat je stem horen!
Teken nu de petitie