Nieuws, 14 mei 2014

Koningin Máxima bezoekt speciale voorstelling in theater De Spiegel in Zwolle

In aanwezigheid van Koningin Máxima hebben dinsdagmiddag 13 mei ruim 500 kinderen de Symfonie voor Angsthazen en Durfals opgevoerd. Samen met een volledig symfonieorkest en presentator zongen, bewogen en maakten de kinderen ritmes op de muziek ‘Schilderijententoonstelling’ van Modest Moesorgski. Bijzonder aan deze opvoering is de deelname van 250 kinderen uit asielzoekerscentra. Het project van het Nederlands Symfonieorkest en VluchtelingenWerk Nederland beleefde hiermee een geslaagde première.
placeholder

Rust en plezier met muziek

In Nederland leven zes- tot achtduizend kinderen met hun ouders in een asielzoekerscentrum, waar ze te maken hebben met spanningen en sociaal isolement. “Met deze symfonie, dat onderdeel is van het project ‘Samenspel’, willen we vluchtelingkinderen plezier en rust bieden door middel van muziek. In zo’n 8 tot 10 lessen/weken ontdekken kinderen de kracht van muziek. Voor velen is het vandaag de eerste keer dat ze een theater bezoeken. De uitvoering voor de ouders én de Koningin is dan ook een fantastische finale voor de kinderen,” aldus Dorine Manson, directeur VluchtelingenWerk Nederland.

Onuitwisbare herinnering

Het grote verschil met andere klassieke concerten voor kinderen is de (inter)actieve deelname van de kinderen zelf: de leerlingen spelen op een hoog niveau een verantwoordelijke muzikale en geregisseerde rol in de voorstelling. Zo ontstaat veel betrokkenheid bij de uitvoering. Samen met leerlingen van Overijsselse basisscholen maakten de vluchtelingkinderen de voorstelling. “Door het lesmateriaal aan te passen is het mogelijk om de-ze symfonie met elkaar te maken. De verbindende kracht van muziek is hiermee overduidelijk. En na afloop kunnen de leerlingen in de Instrumententuin kennismaken met alle muziekinstrumenten. Zo hopen wij dat een onuitwisbare herinnering ontstaat en interesse voor klassieke muziek wordt geprikkeld,” aldus Harm Mannak, directeur Nederlands Symfonieorkest.
In totaal doen deze week ruim 5500 leerlingen mee aan de voorstellingen, waarvan ruim 800 vluchtelingkinderen. Er worden deze week drie concerten in Zwolle gegeven, twee in Deventer en vijf in Enschede. Ruim 2500 ouders bezoeken de concerten en een aantal gemeentes doen mee met alle basisscholen zoals in Hof van Twente, Twenterand, Olst en Wijhe.

Meer informatie

Het Nederlands Symfonieorkest: Martijn Albers, telefoon 06 - 46234536, malbers@nedsym.nl
VluchtelingenWerk Nederland: Saskia Bolt, 06 - 51850191, sbolt@vluchtelingenwerk.nl