Nieuws, 22 februari 2021

Maak geen verschil met je stem!

Als het over vluchtelingen gaat, worden vaak de verschillen benadrukt. Terwijl vluchtelingen mensen zijn zoals jij en ik. Maak daarom geen verschil met je stem op 17 maart bij de Tweede Kamerverkiezingen.
placeholder

Ben jij benieuwd welke politieke partij vluchteling-vriendelijk is en welke juist niet? Wij legden dertien verkiezingsprogramma’s langs een meetlat. Bekijk de resultaten.

Daarnaast lanceren we een politieke sneltest die helpt om inzicht te krijgen in hoe de verschillende politieke partijen over vluchtelingen en integratie denken. Asiel en integratie zijn veelbesproken thema's in verkiezingstijd. Met de politieke sneltest ontdek je in 5 vragen hoe jouw stem overeenkomt met die van de politieke partijen.

Doe de sneltest

Analyse partijprogramma's


We hebben voor de partijprogramma’s van de dertien zittende partijen in de Tweede Kamer geanalyseerd en langs een meetlat van tien stellingen gelegd. De stellingen gaan over onderwerpen als de Griekse vluchtelingenkampen, snelle asielprocedures, taalonderwijs en gezinshereniging. Het belang van het snel leren van de taal wordt ook door vrijwel alle partijen benadrukt. Maar over hoe om te gaan met vluchtelingenkampen aan de randen van Europa zijn partijen sterk verdeeld. Veel minder aandacht is er voor een snelle hereniging van vluchtelingen met hun gezinsleden, terwijl dit voor hen van levensgroot belang is. En een klein aantal partijen houdt de deur het liefst zo veel mogelijk gesloten voor vluchtelingen."Kies een partij die vecht voor de vrijheid voor iedereen.”


Noor (22) uit Irak is één van de gezichten van deze campagne en heeft zelf na zijn vlucht uit Irak een tijd in kamp Moria doorgebracht. Hij hoopt dat mensen daar ook aan denken tijdens het stemmen: “Misschien hebben we allemaal een andere kleur of wat dan ook, maar we hebben allemaal hetzelfde hart. Dus kies een partij die vecht voor de vrijheid voor iedereen.”