Nieuws, 14 maart 2019

Nieuw ambtsbericht: veiligheidssituatie Afghanistan nog verder verslechterd

De afgelopen maanden nam de onveiligheid in Afghanistan verder toe. Dat blijkt uit het nieuwe ambtsbericht waarin het ministerie van Buitenlandse Zaken verslag doet van de veiligheidssituatie in het door oorlog verscheurde land. VluchtelingenWerk Nederland roept staatssecretaris Harbers op het asielbeleid voor Afghaanse asielzoekers op basis van deze nieuwe informatie aan te passen. Volgens het huidige asielbeleid is heel Afghanistan in principe veilig genoeg om asielzoekers naar uit te zetten. VluchtelingenWerk waarschuwt voor het uitzetten van Afghaanse asielzoekers op basis van gedateerde informatie, en wijst er op dat zij zo in levensgevaar worden gebracht.

Meest gewelddadige land ter wereld

Uit het ambtsbericht blijkt dat er in 2018 10.993 burgerslachtoffers vielen, waarvan 3.804 doden. Dit is opnieuw een toename ten opzichte van 2017. Ook worden de mensenrechten van vrouwen en meisjes, homoseksuelen en afvalligen ernstig geschonden. De periode waar het ambtsbericht verslag van doet werd gekenmerkt door een felle strijd tussen de Afghaanse overheid en de Taliban. Nog steeds is Afghanistan volgens de Global Peace Index het meest gewelddadige land ter wereld.

Stop met uitzettingen

Dit bevestigt opnieuw het beeld waar VluchtelingenWerk de Nederlandse overheid al lang op wijst: Afghanistan is te onveilig om asielzoekers naar terug te sturen. Toch zet Nederland nog steeds asielzoekers uit naar Afghanistan. Op basis van dit nieuwe ambtsbericht zal staatssecretaris Harbers zijn huidige beleid moeten heroverwegen, stelt VluchtelingenWerk. De vluchtelingenorganisatie roept de staatssecretaris op nu eindelijk te stoppen met uitzettingen naar Afghanistan en Afghaanse vluchtelingen de bescherming te geven die ze hard nodig hebben.