Nieuws, 3 juli 2019

Nieuw dieptepunt: plan om redding op zee te straffen

Het redden van vluchtelingen of migranten op zee moet worden bestraft met een celstraf van maximaal 4 jaar. Dat is het nieuwste voorstel van de VVD om te voorkomen dat vluchtelingen en migranten de overtocht naar Europa wagen. Er zijn nog niet genoeg mensen verdronken om vluchtelingen en migranten er van te weerhouden hun leven te wagen om naar Europa te komen, lijkt de cynische gedachte te zijn.
placeholder

Een lange reeks

Het plan markeert een triest nieuw dieptepunt in een lange reeks voorstellen en maatregelen die we ons tot voor kort niet konden voorstellen. Van het pesten van vluchtelingen met afschrikwekkende brieven en het afpakken van juwelen, tot het frustreren van de mogelijkheid om hun gezinsleden weer in de armen te sluiten. Nederland sloot samen met andere landen een schimmige deal met Turkije om vluchtelingen tegen te houden, en de EU ging de Libische kustwacht betalen om vluchtelingen en migranten terug te slepen naar de hel die ze ontvluchten. Uiteindelijk werd de Europese kustwacht dusdanig uitgekleed dat er geen boten meer zouden rondvaren om reddingsacties uit te voeren.

 

En keer op keer vragen we ons af hoeveel mensen er nog moeten verdrinken voordat sommige politici beseffen dat wie met de rug tegen de muur staat, geen andere keuze rest dan zijn of haar lot in hun handen te leggen.