Nieuw voorstel Europese Commissie lost problemen Dublinverordening niet op
Falend verdeelsysteem
Het eerste land in Europa waar de asielzoeker aankomt of doorreist is nu verantwoordelijk voor de behandeling van de asielaanvraag. Dit systeem blijkt al jaren onhoudbaar: landen aan de buitengrens zoals Griekenland en Italië kampen hierdoor met de grootste aantallen asielzoekers, veel meer dan zij op kunnen vangen. Uiteindelijk zijn asielzoekers de dupe: velen belanden op straat of zien zich gedwongen naar een ander land in Europa te reizen.
Alternatief systeem
Daarom is een eerlijke verdeling van asielzoekers over heel Europa hard nodig. Hiervoor moet het huidige systeem op de schop. Als alternatief bedacht VluchtelingenWerk het zogenaamde ‘CARA-model’. Asielaanvragen worden verdeeld over de hele EU op basis van bevolkingsdichtheid, het BNP en het werkloosheidspercentage van de lidstaten. Elk land draagt zo zijn steentje bij aan de opvang van vluchtelingen in Europa. Een belangrijk onderdeel van dit systeem is dat ook rekening wordt gehouden met de belangen van de asielzoeker. Hereniging met familieleden, kansen op de arbeidsmarkt en mogelijkheden om te integreren spelen ook een rol bij de verdeling.
Verantwoordelijkheid nemen
"Nu is het moment aangebroken voor de Europese lidstaten om daadkracht te tonen en de huidige Dublinverordening af te schaffen”, aldus Jasper Kuipers. “De lidstaten moeten hun verantwoordelijkheid nemen in de huidige vluchtelingencrisis in plaats van steeds problemen op elkaar af te schuiven.” Het voorstel van de Europese Commissie zal de komende maand door de lidstaten worden besproken.