Nieuws, 15 juni 2023

Nieuwe bootramp bij Griekenland eist tientallen levens

Dinsdagnacht heeft zich opnieuw een afschuwelijk drama voorgedaan in de Middellandse Zee. Een boot met vluchtelingen en migranten kapseisde voor de kust van Griekenland. Volgens de eerste berichten zijn er zeker 79 mensen omgekomen. Honderden zijn nog vermist. Onze gedachten gaan uit naar de nabestaanden van alle slachtoffers.
placeholder

Vluchtroutes steeds gevaarlijker

Deze bootramp onderstreept opnieuw de dringende noodzaak om met een nieuwe Europese aanpak herhaling van zulke tragedies te voorkomen. Het afgelopen decennium heeft Europa er alles aan gedaan om het zo moeilijk mogelijk te maken voor vluchtelingen om een beroep te doen op onze bescherming. De gedachte hierachter is dat het vluchtelingen zou ontmoedigen. In de praktijk neemt het aantal verdrinkingen alleen maar toe.

De realiteit is dat er altijd mensen zullen zijn die geen andere keuze hebben dan hun leven te wagen op zoek naar bescherming. Voor elke route die met een migratiedeal wordt gesloten zal elders weer een nieuwe route ontstaan. Deze routes worden steeds gevaarlijker en maken vluchtelingen nog afhankelijker van meedogenloze mensensmokkelaars.

Wegnemen grondoorzaken

Om een einde te maken aan de drama's aan onze buitengrenzen moet Europa investeren in het wegnemen van de grondoorzaken van vluchtelingenstromen en economische migratie. Denk aan het tegen gaan van conflicten, armoede en gebrek aan perspectief. Landen die de meeste vluchtelingen in hun eigen regio opvangen moeten op voldoende steun van de internationale gemeenschap kunnen rekenen. Alleen door het verbeteren van de opvang daar kan worden voorkomen dat vluchtelingen zich genoodzaakt zien om door te reizen.

Als de grens van wat deze landen aankunnen is bereikt, moeten zij ook op Europa kunnen rekenen bij het overnemen van de meest kwetsbare vluchtelingen. Daar zijn veilige routes voor nodig. Bijvoorbeeld door het hervestigen van de meest kwetsbare vluchtelingen uit de regio, uitgebreide gezinshereniging en snelle procedures aan de buitengrenzen. Ook Europa is onderdeel van een wereld waarin mensen vluchten voor oorlog en vervolging. Wij mogen de ogen daar niet voor sluiten.

Samen met andere Europese mensenrechtenorganisaties blijft VluchtelingenWerk werken aan bewustwording dat de huidige koers van afschrikken en afweren een heilloze weg is.

Help mee en doe nu een gift

Met jouw bijdrage kunnen wij de Nederlandse en Europese politiek blijven aansporen tot een humaner vluchtelingenbeleid. Jouw steun is onmisbaar voor vluchtelingen die gedwongen zijn alles achter zich te laten op zoek naar veiligheid. Hartelijk bedankt.

Ja, ik help mee!