Nieuwjaarsreceptie 2015: 'Onze vrijwilligers zijn keihard nodig'
Nobody Home
De acteurs, Vanja Rukavina, Majd Mardo en Saman Amini, kwamen in jaren '90-trainingspakken en plastic badslippers het podium op. Dé 'outfit van de asielzoeker' toen zij in het centrum woonden. Met stoelen die dicht op elkaar stonden, benadrukten ze het benauwde gevoel in een asielzoekerscentrum. “De komst van Rita Verdonk was voor asielzoekers als Peter R. de Vries voor Joran van der Sloot...”: slechts een van de vele sterke oneliners uit het stuk. Verschillende typetjes passeerden de revue, van de Tsjetsjeense Ahmed die plotseling ophield met praten tot de vrolijke Afrikaanse Amadou die uit alles een slaatje slaat. Maar ook de serieuze noot was aanwezig: “Weet je wat grappig is aan de slogan 'vluchten doe je niet zomaar'? Dat het waar is.” Regisseur Daria Bukvić: “Alle voorstellingen zijn tot nu toe uitverkocht. In de lente gaan we waarschijnlijk nog meer theaters in Nederland aandoen. We hopen dat staatssecretaris Teeven komt kijken!”
Het jaar 2014
De zaal zat donderdag vol met experts en betrokkenen die te maken hebben met het Nederlandse vluchtelingen- en asielbeleid. Algemeen directeur Dorine Manson stipte aan dat vorig jaar een jubileumjaar was. “We bestonden 35 jaar. Resumerend kun je zeggen dat VluchtelingenWerk in haar jubileumjaar keihard nodig was. We hebben enorm veel werk verzet om de groei in aantallen te kunnen bijbenen met het aantrekken van nieuwe medewerkers en vrijwilligers op al die nieuwe asielzoekerscentra. En daarnaast bij al die extra inzet in de gemeenten op maatschappelijke begeleiding, inburgering en participatie.”
'Rot op naar je eigen land'
Vice-voorzitter Frank Rövekamp noemde nog het spraakmakende tv-programma 'Rot op naar je eigen land' dat deze week wordt uitgezonden. VluchtelingenWerk werkte hieraan mee. “Deze kandidaten ervaren enigszins hoe het is om te vluchten, spreken vluchtelingen en krijgen uiteindelijk een beter inzicht wat het betekent om vluchteling te zijn. Wij zijn ervan overtuigd dat die bewustwording wordt overgebracht op de kijker. Zo hopen we Nederland stukje bij beetje een betere plek wordt voor vluchtelingen. Daar staan wij voor!” Paul Mbikayi uit Congo, die na ruim zes jaar ambassadeurschap voor VluchtelingenWerkafscheid neemt, kreeg een warm dankwoord van Dorine Manson. Hij reageerde: 'Als ik VluchtelingenWerk bedank, dan krijgen jullie rode wangen en zeggen jullie: nee joh, dat hoeft niet. Maar nu krijg ik rode wangen... Gelukkig kunnen jullie dat bij mij niet zien!”
- Kijk voor meer foto's hier
- Meer over de theatervoorstelling 'Nobody Home'