Nieuws, 24 juni 2021

Oproep aan EU-top: verdeel 5.000 vluchtelingen over Europa

Vandaag en morgen wordt in Brussel op het hoogste niveau besproken hoe Europese landen kunnen samenwerken op onder andere het gebied van migratie. Een vraagstuk dat niet langer kan wachten. Tienduizenden vluchtelingen leven onder erbarmelijke omstandigheden in opvangkampen aan de buitengrenzen van Europa. Samen met 38 andere vluchtelingen- en mensenrechtenorganisaties riepen we regeringsleiders op om 5.000 vluchtelingen uit de Griekse kampen te verdelen over andere landen.
placeholder

Eerlijke verdeling nodig

Europese landen proberen het al jaren eens te worden over hoe de EU gezamenlijk om moet gaan met vluchtelingen en migranten die naar Europa komen. Zonder afspraken over een eerlijke verdeling van vluchtelingen in Europa stranden de meeste vluchtelingen in landen als Griekenland en Italië. Deze landen zijn niet in staat om zulke aantallen menswaardig op te vangen.

In de steek gelaten

De omstandigheden in kampen zoals het beruchte kamp 'Moria' op het Griekse eiland Lesbos zijn mensonterend. Er is een gebrek aan alles: een dak om onder te schuilen, sanitaire voorzieningen, medische zorg. Gezinnen met kinderen leven in een open riool tussen de ratten, in afwachting van eindeloos durende procedures.

Ook de houding van zuidelijke lidstaten jegens vluchtelingen is veranderd. Zij voelen zich in de steek gelaten door de rest van Europa. Inmiddels voeren zij een spijkerhard, illegaal en levensgevaarlijk beleid om te voorkomen dat vluchtelingen in hun land aankloppen voor bescherming. Vluchtelingen verdrinken in zee omdat reddingsmissies verdwijnen. Ze worden zelfs zonder pardon terug de zee op gejaagd in bootjes die niet zeewaardig zijn.

Oproep aan regeringsleiders

Deze mistanden zijn het directe gevolg van de patstelling tussen Europese lidstaten over hoe om te gaan met vluchtelingen die naar Europa komen. Een klein aantal landen, zoals Polen en Hongarije, wil helemaal nergens aan meewerken. Maar veel andere landen zijn wel degelijk bereid om samen te werken en vluchtelingen gezamenlijk op te vangen. Daarom hebben we in aanloop naar deze EU-top samen met 38 andere vluchtelingen- en mensenrechtenorganisaties een oproep gedaan aan de lidstaten om eindelijk in actie te komen.

'Coalition of the willing'

Vluchtelingen kunnen niet langer wachten tot alle lidstaten het met elkaar eens zijn geworden. Er zijn genoeg landen die wél samen willen werken, en daar nu mee aan de slag kunnen. Te beginnen met het verdelen van 5.000 vluchtelingen die nu onder mensonterende omstandigheden in de Griekse vluchtelingenkampen wonen. Deze relocatie is een concreet begin van een constructieve samenwerking van een zogenoemde 'coalition of the willing', dat het overbelaste Griekse asielsysteem ontlast en 5.000 vluchtelingen uit de ellende helpt. Dit is een eerste stapje in de richting van ons doel: een echt humaan én functionerend Europees asiel- en migratiebeleid.

Deze gezamenlijke oproep is gericht aan de minister-president van Portugal. Omdat Portugal het voorzitterschap heeft van de Raad van de Europese Unie, roepen wij hem op hierin het initiatief te nemen. VluchtelingenWerk stuurde de brief aan minister president Rutte. Onze collega's in Europa hebben de brief gestuurd aan hun regeringsleiders die meedoen met de EU top. 

  • Lees hier de Engelstalige oproep aan de EU-top