Nieuws, 20 juli 2017

Oproep aan onderhandelaars; verhoog hervestigingsquotum

De onderhandelaars van het nieuwe kabinet hebben de komende twee weken vrij. Voordat ze op vakantie gaan, hebben wij ze nog een belangrijke boodschap meegegeven: Verhoog het hervestigingsquotum; Together for Refugees - home safe home.

Geachte onderhandelaars,

Binnenkort gaat u op vakantie en neemt u even pauze van de onderhandelingen. Als u de deur achter u dicht doet, weet u dat u twee weken later weer terug naar uw eigen huis kan. Dat is een fijn gevoel.

Miljoenen vluchtelingen op de wereld kunnen hier alleen maar van dromen. Ook zij deden ooit de deur van hun huis achter zich dicht, maar dan zonder te weten of ze ooit terug konden keren. Velen van hen verblijven ondertussen al jarenlang onder erbarmelijke en vaak onveilige omstandigheden in vluchtelingenkampen. Voor 1,2 miljoen kwetsbare vluchtelingen biedt ook dit geen bescherming. Zij hebben in 2018 dringend een veilig thuis elders op de wereld nodig, becijferde UNHCR onlangs nog.

VluchtelingenWerk Nederland neemt deel aan een Europese campagne waarin wij aandacht vragen voor meer hervestiging van vluchtelingen in Europa onder de noemer Together for Refugees; Home Safe Home. Dit doen wij samen met het International Rescue Committee en Ben & Jerry‘s. We vragen hier juist nu aandacht voor omdat het een belangrijke periode is nu er een Europees voorstel voor een verordening ligt dat een krachtige impuls kan geven aan de toename van het aandeel van Europa in de wereldwijde vluchtelingenbescherming. Europa, maar ook specifiek Nederland, blijft al jarenlang achter met het bieden van de zo noodzakelijke hervestigingsplaatsen.

Hervestiging moet worden ingezet om bescherming te bieden aan de meest kwetsbare vluchtelingen. Dit mag nooit worden gebruikt als uitruilmiddel in deals met derde landen die, in ruil voor het hervestigen van vluchtelingen, asielzoekers moeten tegenhouden. Daarnaast betekent hervestiging duurzame bescherming met volledige rechten en toegang tot voorzieningen zodat deze vluchtelingen ook goed kunnen integreren.

Na uw vakantie gaat u weer hard aan de slag om tot een regeerakkoord te komen. VluchtelingenWerk doet een dringend beroep op u om meer vluchtelingen uit te nodigen hier een veilig thuis te vinden. Ook op grond van de VN New York Declaration for Refugees and Migrants van 19 september 2016 is Nederland gehouden aan het verhogen van het hervestigingsquotum. Ons marginale quotum van 500 uitgenodigde vluchtelingen per jaar verhogen naar 5000 zou een geweldige stap zijn.

Wij wensen u een fijne vakantie en voor straks weer wel thuis.