Nieuws, 29 juni 2021

Petitie #wijhorenerookbij aangeboden aan kamerleden

De petitie om 10.000 pardonners eindelijk een paspoort te geven is in totaal door 56.703 Nederlanders ondertekend. Kamerleden van de SP, PvdA, Volt, BBB en het CDA namen de petitie vandaag in ontvangst van een groep pardonners die daarvoor naar Den Haag kwamen. Yosef, Marine en Dina vertelden wat het met hen doet om dagelijks als tweederangsburger te moeten leven en waarom zij zo graag een Nederlands paspoort willen. 
placeholder

In 2007 kregen ruim 27.000 pardonners te horen dat zij dankzij het generaal pardon definitief in Nederland mogen blijven. Inmiddels studeren of werken zij, betalen belasting en balen van het Nederlands elftal tijdens het EK. Deze pardonners voelen zich Nederlander, maar 10.000 van hen mogen dat nog steeds niet zijn. Door een aanpassing in de regels kunnen zij geen paspoort aanvragen. Dina: 'Ik ben juf en ik geef Nederlandse kinderen les over democratie en stemrecht, maar ik mag zelf niet stemmen tijdens de landelijke verkiezingen. Is dat democratie?' 

Drie aangenomen moties

Een meerderheid van de Tweede Kamer is het daarmee eens. Tot driemaal toe stemde de Tweede Kamer voor een motie om de resterende 10.000 personners een Nederlands paspoort te geven. Toch weigert staatssecretaris Broekers-Knol om hier gehoor aan te geven. Anne Kuik (CDA) sprak vandaag tegen de aanwezige pardonners: 'We hebben het hier in de kamer veel over; als je in Nederland komt, ga dan ook meedoen. En dat doen jullie! Dan moet je ook de kans krijgen volwaardig mee te kunnen doen. En daarom hebben Jasper van Dijk (SP) en ik deze motie ingediend."

Met de petitie #wijhorenerookbij roepen we staatssecretaris op om hen niet langer te laten wachten, en 10.000 pardonners er na 14 jaar eindelijk helemaal bij te laten horen.

Help mee 

De petitie is gesloten. Wil jij ook een bijdrage leveren? Maak dan ons werk mogelijk met een gift. Alleen met steun van onze donateurs kunnen wij opkomen voor de belangen van asielzoekers en vluchtelingen in Nederland. 

Doneer >>

Yosef te gast in Op1