Nieuws, 17 november 2015

Reactie n.a.v. aanslagen in Parijs

Het afgelopen weekend hebben we bij VluchtelingenWerk Nederland met afschuw het nieuws over de aanslagen in Parijs gevolgd.

Naast afschuw en onbegrip, roept dit nieuws bij sommigen ook angst en zorgen op, over mogelijke terroristen die zich tussen de vluchtelingen zouden kunnen bevinden. Er gaan zelfs stemmen op dat Europa of Nederland hierom alle vluchtelingen tegen moet houden.

Wij geloven dat we in deze tijden samen waakzaam moeten zijn, maar tegelijk ook ons hoofd koel moeten houden. We moeten ons realiseren dat juist dit het soort terreur is dat vluchtelingen ontvluchten. In onze dagelijkse praktijk luisteren we met dezelfde afschuw naar de verhalen van de vluchtelingen die vanwege dit soort extreem geweld hun land moesten verlaten.

De overheid is voortdurend alert op signalen over mogelijke extremisten tussen de vluchtelingen die naar Nederland komen. Zij bevestigt tot op heden desgevraagd dat er geen mensen met terroristische motieven zijn gevonden die op deze manier naar Nederland zijn gekomen.

De bescherming van vluchtelingen in ons land mag niet afhankelijk zijn van juist de extremisten voor wie zij moesten vluchten.