Nieuws, 2 juli 2014

Rechter: Kazachs gezin valt onder kinderpardon

Een asielzoekersgezin uit Kazachstan valt wél onder het kinderpardon, ondanks dat het gezin niet onder rijkstoezicht viel maar 'gewoon' stond ingeschreven bij de gemeente. Dat is de consequentie van een uitspraak die de Rechtbank Den Haag gisteren deed.

Circa honderd kinderen

“Dit moet staatssecretaris Teeven toch aan het denken zetten”, aldus Jasper Kuipers, adjunct-directeur van VluchtelingenWerk Nederland. “Het kinderpardon moest een voortslepend probleem met vernederlandste kinderen oplossen, maar als je onredelijke voorwaarden stelt, blijft het probleem bestaan. De voorwaarde dat kinderen niet alleen bekend moesten zijn bij de gemeente maar ook bij het Rijk, zorgt ervoor dat er circa honderd kinderen onnodig buiten het kinderpardon vallen.”

Belasting voor de rechtbank

De staatssecretaris gaat in beroep tegen de uitspraak. Kuipers: “Dat is jammer, want als de staatssecretaris het probleem echt wil oplossen, laat hij deze onredelijke voorwaarde varen. Dan hoeven de kinderen die onder gemeentelijk toezicht stonden niet individueel de gang naar de rechter te maken. Dat is niet alleen een onnodige belasting voor deze kinderen, maar ook voor de rechtbank.”