Nieuws, 4 september 2018

Situatie op de Griekse eilanden onhoudbaar, nieuwe relocatieafspraken nodig

VluchtelingenWerk maakt zich grote zorgen over de omstandigheden van asielzoekers op de Griekse eilanden en doet een beroep op Nederlandse en Europese politici om hun verantwoordelijkheid te nemen. Concreet vraagt VluchtelingenWerk de Nederlandse overheid zich in te zetten de omstandigheden op de Griekse eilanden te verbeteren en doet de vluchtelingenorganisatie een oproep per direct asielzoekers op te nemen en daarmee Griekenland te ontlasten.

'Kookpunt'

VN Vluchtelingenorganisatie UNHCR luidt de noodklok: volgens de organisatie heeft de situatie een ‘kookpunt’ bereikt. Griekenland voldoet al jaren niet aan de beschermingsstandaarden zoals die zijn vastgelegd in Europese richtlijnen. Dit heeft er toe geleid dat andere EU lidstaten geen asielzoekers meer terug mogen sturen naar Griekenland op grond van de Dublin-afspraken. Desondanks is de Nederlandse regering van plan asielzoekers weer terug te gaan sturen. VluchtelingenWerk vindt het onbegrijpelijk dat de Nederlandse overheid hier nu over nadenkt, terwijl ze zich volgens de vluchtelingenorganisatie juist zou moet inzetten de omstandigheden daar snel te verbeteren.

Tekort aan opvangplekken

Hoewel de situatie op het Griekse vasteland enigszins verbeterd is, blijft er in heel Griekenland een groot tekort aan opvangplekken voor vluchtelingen. Op eilanden als Lesbos en Samos bevinden zich ongeveer twee keer zoveel mensen dan dat er plekken zijn. UNHCR helpt de Griekse overheid om mensen naar het vasteland te verplaatsen: in juni dit jaar waren dat 994 personen. Dit gaat echter niet snel genoeg. Op Samos verblijven in een opvangcentrum momenteel 3817 mensen, terwijl het capaciteit heeft voor 648 personen. Kinderen hebben geen toegang tot onderwijs, en er is zeer gebrekkige gezondheidszorg en rechtsbescherming. Recent leidde dit zelfs tot een zelfmoordpoging van een minderjarige.

Verplaats vluchtelingen naar Griekse vasteland

De situatie op de Griekse eilanden is een direct gevolg van het beleid van de EU en Nederland: sinds het sluiten van de EU-Turkije deal moeten asielzoekers die vanuit Turkije Griekenland binnenkomen de procedure op de eilanden afwachten. Deze procedures gaan echter niet snel genoeg: ze duren vaak maanden of jaren waarin de situatie voor vluchtelingen alleen maar uitzichtlozer wordt. Nederland kan niet wegkijken voor de inhumane situatie die zich in Europa afspeelt. De Nederlandse regering moet druk uitoefenen op de Griekse overheid om zo snel mogelijk vluchtelingen naar het vasteland te verplaatsen.

'Neem asielzoekers over van Griekenland'

Tegelijkertijd dienen Nederland en andere EU lidstaten hun verantwoordelijkheid te nemen voor de verdeling van asielzoekers en direct asielzoekers over te nemen van Griekenland. “We kunnen het ons niet langer permitteren ons afzijdig te houden van de erbarmelijke omstandigheden op de Griekse eilanden”.

Kamervragen

Kuiken en Ploumen (beiden PvdA) hebben kamervragen gesteld nav het alarmerende bericht van UNHCR  ‘Opvang op Griekse eilanden kraakt’, evenals Groothuizen (D66) en Voordewind (ChristenUnie).

 

Internationale projecten VluchtelingenWerk

Meer weten over de activiteiten van VluchtelingenWerk in Europa?