Nieuws, 18 oktober 2022

Staat krijgt geen uitstel verbeteren asielopvang

De staat en het COA moeten direct aan de slag om de leefomstandigheden van asielzoekers te verbeteren. Dat oordeelde het Hof in Den Haag gisteren. De overheid had uitstel gevraagd in afwachting van het aangespannen hoger beroep. De uitspraak betekent dat de staat en het COA niet langer mogen wachten met het verbeteren van de leefomstandigheden van de meest kwetsbaren in de (crisis)noodopvang, zoals hoogzwangere vrouwen.
placeholder

Deze positieve uitspraak betekent dat de staat het uitgesproken vonnis van de rechter meteen moet gaan uitvoeren. In die rechtszaak – aangespannen door VluchtelingenWerk – oordeelde de rechter dat er per direct geen asielzoeker meer op straat mag belanden in Ter Apel, maar ook dat de opvang in alle (crisis)noodopvanglocaties op korte termijn weer aan de minimale eisen moet voldoen. 

De rechter oordeelde onder meer dat:

 • Asielzoekers per direct niet meer in Ter Apel op straat mogen belanden en alleenstaande minderjarigen binnen vijf dagen het aanmeldcentrum moeten verlaten;
 • Per direct geen kwetsbare asielzoekers in de crisisnoodopvang terecht mogen komen en dat overal toegang moet zijn tot schoon drinkwater en fatsoenlijke maaltijden;
 • Binnen twee weken er nog maximaal 55 alleenstaande minderjarige asielzoekers tegelijkertijd in Ter Apel verblijven voor een maximum verblijf van vijf dagen;
 • Kinderen in de (crisis)noodopvang binnen vier weken toegang moeten krijgen tot onderwijs en speelvoorzieningen;
 • Binnen negen maanden alle asielzoekers en vluchtelingen weer moeten worden opgevangen in locaties die aan de minimale wettelijke eisen voldoen.

  Oordeel van het hof

  Het hof oordeelde dat het belang van kwetsbare asielzoekers zwaarder weegt dan dat van de staat. De Staat wilde juist uitstel voor maatregelen die bedoeld zijn om kwetsbare mensen, zoals kinderen en zieken, te beschermen. Daarnaast gaf het hof aan dat het 'geen vergeefse moeite is als de Staat nu alvast begint met de maatregelen uit te voeren'.

  VluchtelingenWerk: belangrijk signaal

  We vinden het belangrijk dat de rechter heeft geoordeeld dat de situatie zo urgent is, dat niet gewacht kan worden met oplossingen. We doen andermaal een dringende oproep aan de overheid om met spoed uitvoering te geven aan het vonnis van de rechter. Uit onze recente quickscan blijkt dat vluchtelingen in de (crisis)noodopvanglocaties steeds verder in de knel raken. Hun leefomstandigheden verslechteren in rap tempo. Er zijn vrouwen die ’s nachts nauwelijks naar de wc durven gaan. 

  De inhoudelijke behandeling van het hoger beroep is op donderdag 10 november.

  Help mee en doe nu een gift

  Met jouw bijdrage kunnen wij de Nederlandse en Europese politiek blijven aansporen tot een humaner vluchtelingenbeleid. Jouw steun is onmisbaar voor vluchtelingen die gedwongen zijn alles achter zich te laten op zoek naar veiligheid. Hartelijk bedankt.

  Ja, ik help mee!