Nieuws, 18 juni 2021

Steun jij de Kindervakantieweken?

Onze Kindervakantieweken gaan deze zomer van start, en jij kunt helpen!  
placeholder

Wat zijn de kindervakantieweken?

Vluchtelingkinderen gaan een weekje op vakantie onder begeleiding van vrijwilligers, met als doel hen de week van hun leven te bezorgen. Daar is van alles bij nodig! Denk aan; een goede locatie, eten en drinken, een leuk dagprogramma vol activiteiten en natuurlijk heel veel vrijwilligers. Deze zomer worden er zestien vakantieweken in diverse gemeenten in Nederland georganiseerd voor kinderen van basisschoolleeftijd.

Help deze kinderen aan een leuke vakantie: Doe een donatie voor de kindervakantieweken >>

Juist nu zijn de Kindervakantieweken harder dan ooit nodig.

VluchtelingenWerk organiseert al meer dan 25 jaar de Kindervakantieweken voor honderden kinderen. Vanwege corona moesten wij vorig jaar de vakantie helaas annuleren, maar voor deze zomer is een coronaproof variant gevonden die gewoon kan doorgaan. ‘Door de lockdown worden kinderen al bijna anderhalf jaar beperkt in hun bewegingsvrijheid. Dit jaar krijgen we hopelijk een zomer waarin kinderen met een vluchtachtergrond weer even kind kunnen zijn’, vertelt Marieke Snijders, landelijk coördinator van de Kindervakantieweken. '

Ontspanning na een zware tijd

Vluchtelingkinderen hebben vaak een hoop meegemaakt. Zij moesten alles achterlaten en kwamen alleen of met hun ouders naar Nederland. Even ontsnappen aan alle zorgen en lekker spelen op vakantie: dat is ontzettend belangrijk voor kinderen. Helaas is dat voor kinderen van vluchtelingen vaak geen optie. De weken zijn speciaal bedoeld voor vluchtelingkinderen, die anders niet op vakantie kunnen gaan. Zij kunnen een weekje lekker spelen op vakantie goed gebruiken. Hun ouders zijn druk bezig met de taal leren en hun plek vinden hier in Nederland. Dat geeft kinderen soms ook zorgen en een groot verantwoordelijkheidsgevoel, bijvoorbeeld als ze zien hoe moeilijk het voor hun ouders is om hun leven op te bouwen.

“Natuurlijk worden er ook veel verhalen met elkaar gedeeld, zowel de luchtige als de heftige. De avond dat een jongen vertelde dat hij zijn eigen vader vermoord had zien worden zal me altijd bijblijven. Net als de armen die de rest van de groep toen om hem heen sloeg”, vertelt Marieke.

Help jij mee?

Wil jij meer weten over de Kindervakantieweken in 2021? Lees hier alles over de plannen.

Help de kinderen aan een leuke vakantie: Doneer voor de kindervakantieweken

Bied Afghanen bescherming

VluchtelingenWerk Nederland roept het Nederlandse kabinet op om Afghaanse vluchtelingen de bescherming te bieden die zij nu heel hard nodig hebben. Help ook mee en laat je stem horen!
Teken nu de petitie