Nieuws, 22 juli 2021

Stop per direct met uitzettingen naar Afghanistan

Nederland moet per direct stoppen met het uitzetten van asielzoekers naar Afghanistan. In het land is chaos en paniek uitgebroken nu de internationale troepen zich terugtrekken en de taliban in een ongekend tempo oprukken. Zweden en Finland gaven vorige week al gehoor aan een oproep van de Afghaanse overheid om tijdelijk geen Afghaanse burgers meer terug te sturen. We roepen staatssecretaris Broekers-Knol op om dit voorbeeld te volgen.
placeholder

Ongekende opmars

Sinds de Amerikaanse troepen hun vertrek uit Afghanistan hebben ingezet is de taliban bezig met een ongekende opmars. Inmiddels hebben de taliban een meerderheid van alle districten in handen gekregen. Daarbij maken zij een groot aantal slachtoffers. Religieuze minderheden en vrouwen worden steeds vaker het slachtoffer van aanslagen. Ook het geweld tegen journalisten, activisten en professionals uit het maatschappelijk middenveld neemt enorm toe. Tienduizenden Afghanen sloegen in de afgelopen maanden op de vlucht voor extreem geweld en uit vrees voor het bewind van de taliban.

Asielbeleid voor Afghanen achterhaald

Terwijl buurlanden van Afghanistan zich voorbereiden op een significante toename van het aantal vluchtelingen, wachten in Nederland nog altijd Afghaanse vluchtelingen om te worden uitgezet. De afgelopen jaren wees Nederland enkele honderden asielverzoeken van Afghanen af. Een deel van hen durfde niet terug te keren en verblijft nog altijd in Nederland. Nu de veiligheidssituatie zo verslechtert is het huidige asielbeleid voor Afghanen achterhaald en aan herziening toe.

Vertrekmoratorium

Ook het Afghaanse ministerie voor Vluchtelingen en Terugkeerders vraagt landen om voorlopig geen Afghaanse burgers terug te sturen. Zweden en Finland gaven hier al gehoor aan, en de verwachting is dat meer Europese landen zullen volgen. Nederland mag hierin niet achterblijven. Daarom vragen we staatssecretaris Broekers-Knol een vertrekmoratorium in te stellen voor Afghaanse asielzoekers, en hen voorlopig opvang te bieden tot duidelijk is geworden wat de ontwikkelingen in Afghanistan betekenen voor het Nederlandse asielbeleid.

Bied Afghanen bescherming

VluchtelingenWerk Nederland roept het Nederlandse kabinet op om Afghaanse vluchtelingen de bescherming te bieden die zij nu heel hard nodig hebben. Help ook mee en laat je stem horen!
Teken nu de petitie