Nieuws, 6 oktober 2017

'Stop gedwongen terugkeer naar onveilig Afghanistan'

Terwijl het aantal burgerdoden in Afghanistan naar recordhoogte stijgt, dwingen Europese landen steeds meer uitgeprocedeerde Afghaanse asielzoekers terug te keren naar hun land. Daar lopen ze een reëel risico gemarteld, ontvoerd of gedood te worden. Dit blijkt uit het rapport 'Forced Back to Danger: Asylum-Seekers Returned from Europe to Afghanistan', dat Amnesty International heeft gepubliceerd. Amnesty roept Nederland en andere Europese landen op te stoppen met het uitzetten van Afghanen naar hun thuisland. VluchtelingenWerk maakt zich ook ernstige zorgen over uitgezette Afghanen en ondersteunt daarom deze oproep.

Levensbedreigende omstandigheden

Amnesty’s rapport beschrijft de situatie van Afghanen die vanuit Nederland, Noorwegen, Zweden en Duitsland werden uitgezet. Zij vertellen over de levensbedreigende en erbarmelijke omstandigheden waarin ze sindsdien verkeren. Eén van hen is de 23-jarige Azad. De Nederlandse overheid gelooft niet dat hij homoseksueel is. In mei 2017 wordt hij uitgezet naar Afghanistan. Een paar dagen later spreekt Amnesty hem in Kabul. Zijn seksuele geaardheid verbergt hij. 'Ik probeer hier een man te zijn, ik word gek, de angst beheerst me, vooral ’s nachts, ik ben zo bang.'

Petitie

Azad is een van de duizenden Afghanen die recent vanuit Europa zijn uitgezet. De Nederlandse overheid beweert dat Afghanen kunnen worden teruggestuurd omdat het land veilig genoeg is. Het tegendeel is waar. De samenwerkende organisaties Amnesty International, Defence for Children, Kerk in Actie, Save the Children, Stichting INLIA, Stichting LOS, Unicef Nederland en VluchtelingenWerk Nederland riepen, door middel van een petitie, de Nederlandse overheid op om onmiddellijk te stoppen met het uitzetten naar Afghanistan zo lang het nog zo onveilig is.