Nieuws, 4 maart 2016

'Stop selectieve grenssluitingen'

Terwijl duizenden kwetsbare mensen in Europa aankomen op zoek naar veiligheid, zijn de autoriteiten van Oostenrijk en enkele Balkan landen begonnen met het selectief sluiten van hun grenzen. Deze maatregelen druisen in tegen internationale en Europese wetgeving die staten verplicht de rechten van asielzoekers te beschermen.

Chaos en verwarring

De maatregelen veroorzaken chaos en verwarring bij de grenzen en vergroten het lijden van vluchtelingen die gestrand zijn in inhumane omstandigheden. Bij de plotseling gesloten grenzen is geen enkele vorm van opvang aanwezig waardoor vrouwen, kinderen en mannen zich gedwongen zien in de open lucht te slapen zonder enige toegang tot basisvoorzieningen, zoals water en voedsel en gezondheidszorg.

Noodklok

Een coalitie van 26 organisaties onder andere werkzaam in Griekenland en langs de vluchtroutes op de Balkan (waaronder VluchtelingenWerk Nederland en haar Griekse zusterorganisatie, Oxfam, Dokters van de Wereld en Save the Children) veroordeelt deze discriminerende en gevaarlijke maatregelen van Europese landen ten zeerste en luidt de noodklok.

Tijd voor actie

Deze dagen bezoekt de voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, Griekenland en Turkije. Wij roepen hem en de Europese leiders die volgende week bijeenkomen in Brussel voor de EU- Turkije Top over de vluchtelingencrisis, op om actie te ondernemen zodat de onmiddellijke humanitaire noden van mensen worden geledigd en om te voldoen aan hun internationaal rechtelijke verplichtingen.

Lees hier het gezamenlijke statement van de organisaties.