Uitnodigen kwetsbare vluchtelingen door EU goede stap voorwaarts

Nieuws, 13 mei 2015
Leestijd, 2 min.
De Europese Commissie heeft vandaag haar plannen gepresenteerd rond herverdeling en hervestiging van vluchtelingen. De commissie stelt onder meer voor 20.000 mensen uit vluchtelingenkampen naar Europa toe te halen. VluchtelingenWerk Nederland maakt zich al jaren hard om het aantal uitgenodigde vluchtelingen te verhogen en is blij met dit voorstel.

Meest kwetsbare mensen

In de vluchtelingenkampen in de regio's rond conflictgebieden verblijven vaak miljoenen mensen die zoeken naar bescherming. “De druk op landen als bijvoorbeeld Jordanië en Libanon, die veel vluchtelingen opvangen, is enorm”, vertelt Jasper Kuipers, adjunct-directeur van VluchtelingenWerk. “De UNHCR beoordeelt in de kampen wie het meest kwetsbaar zijn. Dit zijn bijvoorbeeld mensen die erg ziek zijn, alleenstaande vrouwen of minderheden die zelfs in de kampen hun leven niet zeker zijn. Daarom is het goed dat de commissie nu met dit voorstel komt.”

De 20.000 mensen over wie de Europese Commissie nu spreekt, worden met een specifieke verdeelsleutel over de lidstaten verspreid. 

Onduidelijk

De commissie heeft zich ook verdiept in het herverdelen van vluchtelingen die zelfstandig naar Europa komen. Voor dit moment is het VluchtelingenWerk nog onduidelijk welke groepen de commissie hierbij voor ogen heeft. Gaat het om erkende vluchtelingen – dus mensen die al in Europa een asielprocedure hebben doorlopen en een verblijfsvergunning hebben gekregen – of over mensen die asiel aanvragen? Ook kan het zijn dat de commissie zich met haar voorstel richt op bepaalde groepen mensen die asiel aanvragen, zoals Syriërs, van wie al duidelijk is dat zij recht hebben op bescherming in Europa. Ook hier wil de commissie een verdeelsleutel hanteren. Jasper Kuipers: “We vinden het positief dat alle lidstaten naar rato een bijdrage gaan leveren.”

Om de plannen voor herverdeling te laten slagen, zal de EU rekening moeten houden met de band die mensen wellicht hebben met een Europees land. “Als iemand bijvoorbeeld familie heeft in een bepaalde lidstaat zal hij ernaar blijven streven in dat land terecht te komen.”

Alternatieven bieden

VluchtelingenWerk mist in het voorstel nog wel een aantal belangrijke punten. Er zou meer gezamenlijk – in Europees verband – geïnvesteerd moeten worden in betere bescherming in de regio. Zo verblijft 97 procent van de Syrische vluchtelingen in landen als Jordanië, Libanon, Turkije en Irak. Slechts 3 procent zoekt bescherming in Europa. Ze leven onder erbarmelijke omstandigheden in overvolle vluchtelingenkampen in de regio. Europa zou zich ervoor moeten inzetten om deze situatie te verbeteren. Daarnaast moeten meer legale kanalen gecreëerd worden om als vluchteling Europa te kunnen bereiken. “Door alternatieven te bieden, maken we het voor vluchtelingen veiliger en pakken we tegelijkertijd de mensensmokkel aan”, stelt Jasper Kuipers. “Creëer bijvoorbeeld de mogelijkheid tot het indienen van asielaanvragen via ambassades.”

VluchtelingenWerk schreef samen met de Europese koepelorganisatie voor vluchtelingen ECRE een tienpuntenplan als alternatief op de plannen van de commissie.